ciasto katarzynka.docx

(27 KB) Pobierz

ciasto katarzynka

 

Składniki

CIASTO:
10 jaj
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)
3 łyżki mąki
1 łyżka octu

MASA:
1/2 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej


1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła exstra
cukier waniliowy
spirytus do smaku

DODATKOWO:
2 galaretki o dowolnym smaku
biszkopty okrągłe
polewa

                           http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=55297

CIASTO:
Białka

ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier

sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min ( niestety nie piszę w jakiej temperaturze, gdyż mój piekarnik nie ma wskaźnika temperatury). Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.

MASA:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Z powyższych składników

ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.

galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody

WYKONANIE CIASTA;

CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA

Zgłoś jeśli naruszono regulamin