Ziemniaki duszone ze ledziem 70 dag ziemniaków 2 jajka 25 dag wieżych ledzi 1 cebula 4-5 łyżek oleju pół szklanki mleka łyżka mški sól Obrane ziemniaki, umyć, pokrajać na cienkie talarki i przełożyć do rondla lub naczynia ogniotrwałego wysmarowanego tłuszczem. Na warstwie ziemniaków ułożyć filety ze wieżych ledzi, posypać drobno posiekanš cebulš, podlać trochę wody (ok. połowy szklanki), wlać olej. Naczynie postawić na płytce azbestowej na niewielkim ogniu i dusić potrawę pod przykryciem, aż ziemniaki zmięknš. Wtedy roztrzepać jajka, dodajšc mleko i mškę, zalać potrawę i wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min. Podawać od razu z surówkami lub zielonš sałatš.
anatoll