Ziemniaki duszone ze śledziem.txt

(0 KB) Pobierz
Ziemniaki duszone ze ledziem

70 dag ziemniaków
2 jajka
25 dag wieżych ledzi
1 cebula
4-5 łyżek oleju
pół szklanki mleka
łyżka mški
sól

Obrane ziemniaki, umyć, pokrajać na cienkie talarki i przełożyć do rondla lub 
naczynia ogniotrwałego wysmarowanego tłuszczem. Na warstwie ziemniaków ułożyć filety 
ze wieżych ledzi, posypać drobno posiekanš cebulš, podlać trochę wody (ok. połowy szklanki), wlać olej. 
Naczynie postawić na płytce azbestowej na niewielkim ogniu i dusić potrawę pod przykryciem, aż ziemniaki 
zmięknš. Wtedy roztrzepać jajka, dodajšc mleko i mškę, zalać potrawę i wstawić naczynie do rozgrzanego 
piekarnika na 10-15 min. Podawać od razu z surówkami lub zielonš sałatš.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin