Karkówka w miodzie i piwie.txt

(1 KB) Pobierz
Karkówka w miodzie i piwie  


SKŁADNIKI:
Dla 6 osób:

1kg karkówki,
1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
2/3 szklanki octu winnego z estragonu,
główka czosnku,
1 opakowanie marynaty ziołowej lub pikantnej Knorr,
2 łyżki musztardy,
1 butelka piwa,
3 łyżki miodu,
6 listków bazylii. 
 
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić na plastry gruboci 2,5 cm i rozbić do gruboci 1,5 cm.
Czosnek obrać i wycisnšć lub drobno posiekać. Bazylię posiekać. Natrzeć każdš stronę mięsa czosnkiem 
i przyprawš. Ułożyć karkówkę w naczyniu, przesypujšc bazyliš i całoć zalać marynatš z oleju, octu winnego, 
szklanki piwa, musztardy i miodu. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Przed grillowaniem odlać marynatę do naczynia i uzupełnić drugš szklankš piwa. Przygotować pędzel.
Grill dobrze, równomiernie rozpalić i nie dopuszczać do powstawania płomienia. Karkówkę piec przez 
ok. 20-25 min., wielokrotnie obracajšc. Po każdym obróceniu powierzchnię mięsa pędzlować marynatš piwnš. 
W przypadku pojawienia się płomienia zakrywać grill pokrywš na ok. 1 minutę.

ródło przepisu: Robert Gadomski 
   
 
  
 
Opinie i komentarze:   
Nie za duzo (Wampir) 
Rzeczywiscie miod trzeba dodac do marynaty, ale dwa zšbki to za mało. Przynajmniej wg. mnie 3/4 glowki 
bylo by w sam raz. Sam dodał bym jeszcze chili albo do marynaty trochę soku ze wieżej papryczki  
Smutne (Jan) 
Jeżeli dodasz od razu miód, to po położeniu na ruszt skarmelizuje i zwęgli się zanim mięso się upiecze. 
Miód najlepiej dodać do marynaty, którš się "pędzluje" pieczone mięsko. Ja karkówki nie rozbijam tylko 
lekko siekam po wierzchu nożem z oby stron; nie miażdżysz mięsa, nie traci soku, jest pyszne. 
Przesada (Zgaga) 
Cała główka czosnku na 1 kg mięsa? Nie radzę, dwa zšbki aż nadto by zdominowac cały smak. 
   
 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin