Karkówka w miodzie i piwie SKŁADNIKI: Dla 6 osób: 1kg karkówki, 1/3 szklanki oleju z pestek winogron, 2/3 szklanki octu winnego z estragonu, główka czosnku, 1 opakowanie marynaty ziołowej lub pikantnej Knorr, 2 łyżki musztardy, 1 butelka piwa, 3 łyżki miodu, 6 listków bazylii. PRZYGOTOWANIE: Karkówkę pokroić na plastry gruboci 2,5 cm i rozbić do gruboci 1,5 cm. Czosnek obrać i wycisnšć lub drobno posiekać. Bazylię posiekać. Natrzeć każdš stronę mięsa czosnkiem i przyprawš. Ułożyć karkówkę w naczyniu, przesypujšc bazyliš i całoć zalać marynatš z oleju, octu winnego, szklanki piwa, musztardy i miodu. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Przed grillowaniem odlać marynatę do naczynia i uzupełnić drugš szklankš piwa. Przygotować pędzel. Grill dobrze, równomiernie rozpalić i nie dopuszczać do powstawania płomienia. Karkówkę piec przez ok. 20-25 min., wielokrotnie obracajšc. Po każdym obróceniu powierzchnię mięsa pędzlować marynatš piwnš. W przypadku pojawienia się płomienia zakrywać grill pokrywš na ok. 1 minutę. ródło przepisu: Robert Gadomski Opinie i komentarze: Nie za duzo (Wampir) Rzeczywiscie miod trzeba dodac do marynaty, ale dwa zšbki to za mało. Przynajmniej wg. mnie 3/4 glowki bylo by w sam raz. Sam dodał bym jeszcze chili albo do marynaty trochę soku ze wieżej papryczki Smutne (Jan) Jeżeli dodasz od razu miód, to po położeniu na ruszt skarmelizuje i zwęgli się zanim mięso się upiecze. Miód najlepiej dodać do marynaty, którš się "pędzluje" pieczone mięsko. Ja karkówki nie rozbijam tylko lekko siekam po wierzchu nożem z oby stron; nie miażdżysz mięsa, nie traci soku, jest pyszne. Przesada (Zgaga) Cała główka czosnku na 1 kg mięsa? Nie radzę, dwa zšbki aż nadto by zdominowac cały smak.
anatoll