Bigos galicyjski.txt

(0 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

1 główka kapusty (ok. 1 kg)
2 kg ziemniaków
20 dag białej fasoli
koć od szynki
15 dag boczku
10 dag słoniny

Fasolę namoczyć przez noc w 1 l zimnej wody. 
Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę, koć oraz boczek. 
Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej wody i - kiedy znów się wygotuje  wlać ponownie 3 l wody. 
Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrojonš w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a potem dodać ziemniaki 
pokrojone w 2-centymetrowš kostkę i drobno poszatkowanš kapustę. Posolić i gotować przez 1 godz. 
Po zdjęciu z ognia wstawić do ciepłego piekarnika. Potrawa powinna być kilkakrotnie odgrzewana, 
gdyż nabiera wówczas smaku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin