Śledź po kaszubsku 4 filety śledziowe (20 dag), 2 łyżki rodzynekMARYNATA1 szklanka białego octu winnego, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta cukru, pieprzSOSpo 1/3 szklanki keczupu i oleju, 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, 1 łyżka natki pietruszkiPrzygotować marynatę: do rondla wlać 11/2 szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i do letniej marynaty włożyć filety. Pozostawić na 24 godz. Rodzynki umyć i moczyć w letniej wodzie 20 min. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć rodzynkę. Przygotować sos: starannie wymieszać keczup z olejem, dodać paprykę i natkę, przyprawić pieprzem. Śledzie polać sosem i wstawić na 2 godz. do lodówki. (przepis: Teresa Miazgowska, aranżacja: Agnieszka Wolniak)
tatanka.com