CYNAMONKI
Składniki na 2 duże blachy:
· 1 szklanka letniego mleka
· 2 jajka
· 4 szklanki mąki pszennej
· 6 łyżek cukru
· 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
· 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
· szczypta soli
Na nadzienie:
· 1/4 kostki masła, roztopionego
· około pół szklanki cukru
· kilka łyżeczek cynamonu
· rodzynki (opcjonalnie)
· jajko do posmarowania
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
jason567