CYNAMONKI.doc

(109 KB) Pobierz
CYNAMONKI

CYNAMONKI

 

 

Składniki na 2 duże blachy:

·         1 szklanka letniego mleka

·         2 jajka

·         4 szklanki mąki pszennej

·         6 łyżek cukru

·         1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego

·         4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant

·         szczypta soli

 

Na nadzienie:

·         1/4 kostki masła, roztopionego

·         około pół szklanki cukru

·         kilka łyżeczek cynamonu

·         rodzynki (opcjonalnie)

·         jajko do posmarowania

 

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Metoda dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin