Grzanki z grzybami
Składniki:
1 opakowanie chleba tostowego, masło do posmarowania grzanek, 50 dag leśnych grzybów mieszanych (borowików, maślaków, podgrzybków), 1 łyżka bułki tartej, olej do smażenia, 1 mała cebula, 1 łyżka masła,
1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżka natki pietruszki.
Przygotowanie:
Grzyby przebrać, umyć, dokładnie osączyć, drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać pół łyżki masła, 4 łyżki wody, poddusić, wrzucić grzyby. Dusić razem z grzybami około 20 minut, aż będą miękkie. Zagęścić białą zasmażką z mąki i reszty masła, posolić, dodać pieprz. Z chleba tostowego wyciąć krążki o średnicy 5 cm, posmarować cienko masłem z obu stron, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor. Na gorące grzanki nałożyć ciepłe grzyby, posypać posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.
Mimeta