Świąteczne toffi.doc

(30 KB) Pobierz
Świąteczne toffi

Świąteczne toffi

 

Składniki:

Ciasto:

·            50 dag mąki

·            2 jajka

·            ½ szklanki cukru pudru

·            2 łyżki prawdziwego miodu

·            ½ kostki margaryny

·            1 łyżeczka sody oczyszczonej

·            cukier waniliowy

Krem śmietankowy:

·            1 litr śmietany 36%

·            3 łyżki żelatyny

·            ½ szklanki cukru pudru

Polewa:

·            puszka mleka skondensowanego słodzonego

·            płatki migdałowe

 

Sposób wykonania:

 

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin