chleby i chałki drożdżowe.doc

(3599 KB) Pobierz

Paluchy czosnkowo-serowe

 Moje ostatnie odkrycie... przepyszne  bułeczki serowo-czosnkowe o cudownej ziołowej woni i fikuśnym kształcie ...numer jeden naszych grilowych biesiad:) smakują dosłownie każdemu, nawet dzieciaki za nimi przepadają ,gdyż w smaku delikatnie przypominają pizzę :)
Przepis z bloga: "Muffinki i nie tylko".
Polecam.




Składniki: na dużą porcję.

 - 1 kg mąki
 - duża kostka drożdży
 - 2 łyżki cukru
 - 2 szklanki ciepłego mleka
 - 2 jajka
 - olej
 - żółty ser

Dodatkowo:
 - szynka lub chudy boczek

Mikstura czosnkowa:

 - 2 jajka
 - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj
 - kilka rozgniecionych ząbków czosnku
 - spora ilośc ziół prowansalskich


W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia.
Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.)
Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową:



Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach.



Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe  kawałki żółtego sera.



Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min.
Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą  solą.
Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

Wersja wzbogacona:

W wersji delux do każdej bułeczki przed złożeniem, wkładamy cienki plasterek szynki lub chudego boczku a dopiero później roluje.
Smacznego:)






Wpis ten bierze udział w zabawie pt."Zabawa z drożdżami"

                 

 

Niemiecki chleb wiejski

niedziela, 19 kwietnia 2009 17:03

                                               

                                                 

Niemiecki chleb wiejski

Temu chlebkowi mówię zdecydowane "tak" :)
Bardzo lubię żytnie chleby,przywodzą mi na myśl dawne staropolskie babcine wypieki, takie z pieców chlebowych jakże inne od tych dzisiejszych serwowanych w sklepach.
Dlatego bardzo się ucieszyłam , gdy do "Weekendowej Piekarni" wybrano taki właśnie chleb.
Chleb był bardzo smaczny, , miał  chrupką skórkę , sprężysty miąższ oraz mnóstwo regularnych dziur , woń dodanych przypraw nadała mu wyjątkowego smaku. Przepis do ponownego wyróbowania:)
Ponieważ po wymieszaniu moje ciasto miało zbyt zbitą strukturę, dodatkowo dolałam ok.80 ml wody.
Przepis na chleb wybrała Liska.
Polecam:)




Składniki: (na keksówkę 27cm x 13cm).

 - 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
 - 350 g (1,5 szklanki) wody
 - 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant
 - 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720
 - 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej 
 - 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
 - 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
 - 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej

Dodatkowo:
 - 80 ml wody

Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól.
Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.
Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny.
Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Formę  wysmarować domowym smalecem i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu, siemienia lnianego.
Przelać ciasto, posypać jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę.
Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu. lub umieścić naczynię z wodą.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.
Smacznego:)


       

Chleb z czerwoną cebulą i oliwkami

piątek, 03 kwietnia 2009 9:10


Chleb z czerwoną cebulą i oliwkami

Ostatnim czasem rozmiłowałam  się w pieczeniu chlebków z przeróżnymi dodatkami, to zaskakujące jak jeden składnik może wpłynąć na cały smak i wygląd pieczonego chleba.
Chlebek  ładnie wyrósł, był  bardzo mięciutki, sprężysty, chrupki, z miąższem o mnóstwie malutkich pęcherzyków...z pewnością przypadnie do gustu smakoszą oliwek, gdyż ich smak jest w nim bardzo mocno wyczuwalny . 
Mąż był  zachwycony nowym smakiem chlebka , mnie osobiście  smakował średnio, a to dlatego ,że  ja nie znoszę oliwek ;) Mimo to pomijając moje odczucia i bazując wyłącznie na opinii męża ,chlebek polecam !
Przepis z "Poradnika Domowego".






Składniki: (na dwa dość spore bochenki )

 - 7 szklanek mąki pszennej typ 720 ,( dałam 6 szkl. m.pszennej typ 650 i 1 szkl. m. pszennej razowej typ 2000)
 - 2 czerwone cebule
 - 2 łyżki stołwe oliwy
 - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek  ( dałam 1:1 czarnych i zielonych)
 - 2 łyżeczki soli
 - 4 łyżeczki drożdży suszonych  ( dałam 10g zwykłych )
 - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty ( niestety nie dałam )
 - 2 szklanki ciepłej  ( nie gorącej!) wody

Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.
Wlać 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie wymieszać , jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody ,(ja dolałam około 0,5 szkl. więcej) .
Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.
Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki,lub 16 małych podłużnych chlebków.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.
Włączyc piekarnik na 220 stopni C.
Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.
Smacznego:)

 

 

 

Chleb włoski z suszonymi pomidorami

środa, 01 kwietnia 2009 9:14


Chleb włoski z suszonymi pomidorami

Bardzo ciekawy chlebuś... mięciutki... pulchny... pachnący... o pięknym pomarańczowym kolorze miąższu i cudownym smaku suszonych pomidorów i cebuli.
Dla mnie to taki słoneczny letni bochenek, już nie mogę się doczekać pierwszego wiosenno-letniego grilowania, gdyż chlebek ten  będzie wybornie  pasował do potraw z grilla :)
Podczas wypieku chlebka w całym domu pachniało pizzą ;)
Przepis z "Poradnika Domowego".






Składniki:

 - 6 szklanek mąki pszennej typ 850
 - 25g drożdży
 - 2 szklanki ciepłego mleka
 - 2 łyżki stołowe cukru
 - łyżka stołowa gęstego przecieru pomidorowego
 - 3 płaty suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
 - 5 łyżek stołowych oliwy z zalewy do suszonych pomidorów
 - 5 łyżek oliwy extra vergine
 - duża cebula
 - 2 łyżki soli

Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, wlać pokruszone drożdże wymieszane ze 150 ml ciepłego mleko.
Pozostałe mleko połączyć z przecierem i wraz z obiema oliwami wlać do mąki i  wymieszać.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło ok. 2 godz.
Potem wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną cebulę.
Uformować 4 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na natłuszczonej blaszce( po dwa na jednej) .
Nakryć i trzymać w cieple, by urosły.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec 45 min.
Smacznego:)

Moje uwagi:
Na raz piekłam 2 chlebki z połowy porcji,( chlebki te zajęły całą blaszkę ! ).

 

 

Chleb staropolski II

środa, 25 marca 2009 11:00


Chleb staropolski II

Przepis na ten chlebek, jest moją delikatną modyfikacją chlebka Liski , którego miałam już przyjemność upiec Tu.
Moje modyfikacje polegały na zastąpiąpieniu drożdży w zaczynie - zakwasem, dodaniu mąki pełnoziarnistej, ziaren siemienia lnianego, sezamu słonecznika. Dzięki czemu chlebek zyskał zupełnie inny smak i wygląd. Ostatnim czasem to mój numer jeden wśród pieczonych chlebków :)
Poprzedni chlebek miał bardzo delikatny miąższ i posiadał wielkie dziury, ten miał nieco bardziej zbitą strukturę ,( lecz nie był twardy) i składał się z mnóstwa mniejszych pęcherzyków, a przez dodatek razowej mąki zyskał zupełnie nowe oblicze :)
Ten chlebek w odróżnieniu do jego poprzednika pieczonego z dodatkiem drożdży wyrasta nieco dłużej, ale i smak ma o niebo lepszy .
Polecam .






Biga

  - 6 łyżek zakwasu żytniego
 - 225 ml ciepłej wody
 - 225 g mąki pszennej ( dałam typ 650)

Całość wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość,  (u mnie trwało to ok. 3,5 godziny.)

Pozostałe składniki:

 - 75 g maki pszennej ( dałam typ 650)
 - 1,5-2 łyżeczki soli
 - 300 g zakwasu żytniego  ( niekiedy daje ciut mniej)
 - ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin