Pasztet wyborny.pdf

(260 KB) Pobierz
Pasztet wyborny
Składniki:
3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopatka od szynki)
30 dag wołowiny bez kości
30 dag wątróbki cielęcej (może być drobiowa)
1/2 kg surowego boczku
pęczek włoszczyzny
duża cebula kilka ziaren ziela ang i czarnego pieprzu 2 liście
laurowe
czerstwa bułka
5 jajek
starta gałka muszkatołowa
sól pieprz
Wykonanie: Wieprzowinę wołowinę i boczek umyć zalać wodą
posolić dodać liście laurowe ziele i pieprz ziarnisty - zagotować
Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować do momentu aż mięso
będzie miękkie Cebulę posiekać wątróbkę oczyścić i umyć wraz z
cebulą usmażyć na oleju Mięso wraz z wątróbką przepuścić przez
maszynkę do mięsa Bułkę namoczyć wywarze i odcisnąć Do masy
802875576.008.png 802875576.009.png 802875576.010.png 802875576.011.png 802875576.001.png 802875576.002.png 802875576.003.png 802875576.004.png 802875576.005.png 802875576.006.png 802875576.007.png
mięsnej dodać bułkę jajka sól pieprz gałkę - wyrobić na jednolitą masę
Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (może być
keksowa) wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
i piec godzinę
Podawać z dowolnym dipem
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin