· ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
· jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
· klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
· podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
· nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni
· poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
· podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
· do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
· masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
· masę można również zabarwić używając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
· podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)
· powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp
· do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
· wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
· nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia
zuzav