Przepisy.doc

(53 KB) Pobierz
Przepisy

Przepisy

 

Zupa z sałatą

Składniki:

4 skrzydełka, 2 łyżki kaszy manny, 1 mała cebula, 2 duże ziemniaki, mała marchew, 1 główka sałaty, małe opakowanie słodkiej śmietany, sól, pieprz

Skrzydełka i marchewkę pokrojona w paski wrzucamy do garnka, dodajemy obraną cebulę, gotujemy. Obrane i pokrojone (1 w małą , 2 w dużą) kostkę ziemniaki wrzucić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wsypać dwie łyżki kaszy manny błyskawicznej, gotujemy 1-2 minuty. Zdejmujemy garnek w ognia. Przyprawiamy do smaku. Opłukane liście sałaty rozrywamy na 4-5 części, wrzucamy do garnka i mieszamy. Na talerz wlewamy trochę śmietany i zalewamy gorącą zupą.

 

Placuszki z drobiu

Składniki:

Filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 10-15 dag żółtego sera, sól, pieprz, papryka, olej

Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, majonez i ser. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę łyżką i smażymy na złocisty kolor.

 

Sałatka ziemniaczano – cebulowa

Składniki:

Duży świeży ogórek, duży pęczek szczypiorku, duża cebula, 1 kg ziemniaków, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy (w mundurkach) w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w drobna kostkę, szczypiorek i cebulę kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy. Dodajemy majonez, ale tylko tyle, by składniki się połączyły. Dla smaku można dodać rzodkiewkę i czosnek.

 

Ogórki faszerowane

Składniki:

2 ogórki, 2 jajka, sól, pieprz, kawałek czerwonej papryki, natka pietruszki, mały pomidor, sałata, śmietana

Ogórki przekrawamy, wyjmujemy pestki, pozostawiamy ściankę grubości ok. ½ cm . Przygotowujemy farsz: jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną paprykę, pomidora, natkę i śmietanę. Starannie łączymy. Farszem napełniamy wydrążone połówki ogórka, zawijamy w folię śniadaniową i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

 

Sałatka z ogórków

Składniki:

1 kg świeżych ogórków, 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 duże marchewki, 1 łyżka soli, ząbek czosnku, 1 duża cebula, koperek (może być suszony)

Ogórki kroimy w plastry, cebulę w talarki. Marchewki ścieramy na tarce. Siekamy koperek i czosnek. Mieszamy w dużej misce. Wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy.

 

Kotlety z ryżu

Składniki:

3 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, imbir w proszku, kolendra, sól, pieprz.  Panierka: 3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, 50 ml oleju.

Ryż płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy (powinien się lekko rozkleić). Czosnek rozcieramy z solą, cebulę kroimy w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek , nasiona słonecznika i natkę dokładnie miksujemy, mieszamy z sosem sojowym, przyprawiamy do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w mące wymieszanej z otrębami. Smażymy na gorącym tłuszczu. Podajemy z sosem serowym lub jogurtowo – koperkowym.

 

Sałatka z brokułów

Składniki:

1 brokuł, 1 czerwona papryka, 20-30 dag szynki, sos czosnkowy

Brokuła obgotowujemy, dzielimy na różyczki i osączamy. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. W szklanym naczyniu układamy składniki tak, aby różyczki brokułów były na wierzchu. Polewamy sosem.

 

Sałatka z sosem i łososiem

Składniki:

Kilka liści sałaty lodowej, 1 mały pomidor, ¼ papryki czerwonej, 2-3 łyżki kukurydzy,

1 jajko na twardo, plaster wędzonego łososia, sos francuski w słoiczku

Na talerzu układamy warstwami: paprykę pokrojoną w paseczki, liście sałaty i kukurydzę. Pomidora kroimy na 8 części, układamy na obrzeżu sałatki. Między kawałkami pomidora wkładamy cząstki jajek. Sałatkę polewamy sosem francuskim. Na wierzchu kładziemy pokrojonego łososia.

 

Zupa młodości

Składniki:

3 cebule, 3 marchewki, duży seler, 3 ziemniaki, 3 pietruszki, szczypta soli i kminku, ½ szklanki półtłustego mleka

Cebule kroimy w kostkę, marchewki i selera ścieramy na tarce. Ziemniaki i pietruszki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Doprawiamy solą i kminkiem. Gotujemy do miękkości, zaprawiając na koniec mlekiem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję.

 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

½ kg ziemniaków, 1-2 filety z kurczaka, 15 dag pieczarek, 1 duża cebula, 5 łyżek ketchupu, 2 jajka, 3 łyżki mleka, 15 dag kiełbasy żywieckiej, 4 łyżki startego żółtego sera, 1/3 kostki margaryny, oregano, słodka papryka, sól, pieprz lub gotowa przyprawa do ziemniaków

Naczynie żaroodporne smarujemy grubo margaryną, wykładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Posypujemy przyprawami, układamy rozbite i pokrojone na kawałki filety z kurczaka. Na mięsie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Polewamy ketchupem, przykrywamy warstwą ziemniaków. Polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok. 45 minut w temp 180 ° C.

 

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:

Ciasto: ½ kg mąki tortowej, 1 litr mleka 2%, 2 jajka, 1 łyżka oleju, szczypta soli.

Farsz : 1 kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki tartego sera żółtego

Z podanych składników robimy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażymy cienkie naleśniki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku. Naleśniki cienko smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Naleśniki układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem. Zapiekamy, aż się zrumienią.

 

Klopsy ryżowe ze szczypiorkiem

Składniki:

2 szklanki ryżu, 4 szklanki wody, 4 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, olej, szczypiorek, dymka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Gotujemy na twardo dwa jajka, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu. Wbijamy surowe jajka, mieszamy. Masę ryżową doprawiamy, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, dymkę i mieszamy na jednolita masę. Formujemy niewielkie klopsy, obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczając. Klopsiki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.

 

Naleśniki z serem i parówkami

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 ½  szklanki mleka, jajko, sól, olej

Farsz: parówki, ser żółty, można dodać paprykę konserwową lub ogórka, jajko, bułka tarta

Smażymy cienkie naleśniki. Parówki kroimy na połówki i na ćwiartki, ser w plastry. Na każdym naleśniku kładziemy plaster sera, a na nim dwa lub trzy kawałki parówki oraz kawałek papryki. Zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy.

 

Racuchy z jabłkami

Składniki:

½ kg mąki, 2 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 2 jajka, płaska łyżka cukru, szczypta soli,

ok. ½ kg jabłek, olej, cukier puder

Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtka z dwóch jajek i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy pianę z dwóch białek. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

 

Zapiekanka mięsno – chlebowa

Składniki:

1 kg mięsa mielonego, 1 bochenek razowego chleba, 2 łyżki masła, 3 cebule, 2 jajka, 10 plasterków żółtego sera, 10 plasterków szynki (opcjonalnie), ol3j, sól, pieprz

Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Chleb namaczamy w wodzie, następnie dokładnie odciskamy. Dodajemy cebulę, wyrabiamy, doprawiamy. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. Formę (keksówkę) wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy połowę porcji mięsa, potem 5 plastrów sera (opcjonalnie 5 plastrów szynki dodatkowo), przykrywamy warstwą chleba z cebulą i wykładamy resztę sera (i szynki). Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy pozostałe mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200° C. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka miała chrupiącą skórkę.

 

Roladki schabowe

Składniki:

1 kg schabu, 5-6 ogórków kiszonych, 6-7 plastrów sera żółtego, 6-7 plastrów wędliny (szynki), olej, bułka tarta, majeranek, ciemny sos do pieczeni, sól, pieprz

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, solimy z obu stron. Na każdy plaster mięsa kładziemy ser. Na ser kładziemy plaster wędliny i dwa podłużne plastry ogórka. Zawijamy mięso w roladki, spinamy wykałaczkami. Roladki posypujemy majerankiem, oprószamy bułką. Obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju, by lekko się zrumieniły, a potem dusimy około 30 minut. Sprawdzamy czy są miękkie. Przygotowujemy ciemny sos pieczeniowy, polewamy roladki.

 

Kotleciki drobiowe z pieczarkami

Składniki :

Pierś z kurczaka (lub mięso mielone drobiowe), 25 dag żółtego sera, 25 dag pieczarek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka mąki pszennej, jajko, bułka tarta, mała cebulka, sól, pieprz

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce lub kupujemy gotowe mięso mielone drobiowe. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy z mięsem, dodajemy jajko, przyprawy, majonez i mąkę. Wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto.

 

Paszteciki do bulionu

Składniki:

Ciasto: 4 szklanki mąki, 1/3 kostki margaryny, 1 szklanka śmietany, 50 dag drożdży,

1 łyżeczka soli

Farsz: 700 g mięsa mielonego, kiełbasy lub pasztetu, 250 g pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy śmietanę z drożdżami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Pokrojone cebule smażymy z pieczarkami, dodajemy mięso. Doprawiamy, smażymy. Ciasto wałkujemy na paski o szerokości 12 cm (1 cm grubości). Nakładamy farsz, zlepiamy, kroimy na kawałki o długości 5 cm . Na natłuszczonej blasze smarujemy jajkiem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180° C.

 

Jaskółki

Składniki: 1 kg schabu, 4 jajka na twardo, 10 dag pieczarek, cebula, kukurydza z puszki, tarty żółty ser

Schab kroimy i rozbijamy. Przygotowujemy farsz: drobno pokrojone pieczarki przesmażamy z cebulką, dodajemy trochę osączonej kukurydzy i starty ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Na rozbity schab kładziemy farsz, a następnie ćwiartkę jajka. Zwijamy, formując roladki, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.

 

 

 

 

 

 

Kulki ryżowe z sosem

Składniki:

3 woreczki ryżu, 150g tartego sera, natka pietruszki, 2 jajka, bułka tarta, sól, tłuszcz

Sos: ½ kg mięsa wieprzowego bez kości, 250 g pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu, 2 łyżki śmietany 18-proc, mąka, sól, pieprz

Ugotowany ciepły ryż mieszamy z serem i posiekaną natką, aż ser się roztopi. Formujemy kulki i obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy.

Mięso kroimy w paski, obtaczamy w mące i smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebule w piórka. Dodajemy do mięsa, gotujemy. Dodajemy koncentrat i śmietanę, doprawiamy, zagotowujemy.

 

Mintaj zapiekany z serem

Składniki:

749 g filetów z mintaja (lub morszczuka), łyżka oleju, 100 g sera żółtego, kilka pieczarek, sól, pieprz, oregano lub tymianek

Filety rybne odmrażamy, myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje. Każdą porcję solimy, posypujemy oregano lub tymiankiem. Przycinamy 4 arkusze folii aluminiowej, smarujemy je olejem i na każdym arkuszu układamy porcję ryby. Na rybę nakładamy pokrojone pieczarki. Zawijamy brzegi folii, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180° C), po 20 minutach rozchylamy folie. Na każdej porcji układamy ser i trzymamy w piekarniku, aż ser się roztopi.

 

Sałatka warzywna z makaronem

Składniki:

1 opakowanie kolorowego makaronu rurki, 2 kalarepy, 2 pęczki szczypiorku,

2 pęczki rzodkiewki, 1 świeży ogórek, 2 pomidory, 1 pęczek koperku, sól, pieprz

Sos: 3-4 ząbki czosnku, słoik majonezu light (200 g), 200 ml jogurtu, 1 łyżka ketchupu,

400 g sera żółtego

makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kalarepy, ogórka, pomidory, rzodkiewki kroimy w słupki. Szczypiorek i koperek siekamy.

Sos do sałatki: majonez mieszamy z jogurtem i ketchupem, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty żółty ser. Przyprawiamy do smaku.

Makaron mieszamy z warzywami, polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki.

 

Pierożańce

Składniki:

Ciasto: ½ kg mąki, 2 łyżki sody, 2 jajka, sól, 2 szklanki wody

Farsz: ½ kg ziemniaków, 30 dag białego sera, duża cebula, sól, pieprz, olej. Można też wykonać farsz jak do innego rodzaju pierogów.

Ziemniaki gotujemy, studzimy i ugniatamy, dodajemy ser. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do ziemniaków i sera, mieszamy. Doprawiamy przyprawami.

Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy. Formujemy wałek i kroimy w krążki. Krążki rozwałkowujemy w cienkie koła. Farsz nakładamy na koła z ciasta, brzegi zawijamy, formując okrągłe placuszki (wygląd kajzerek). Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, po pół minuty z każdej strony.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

1 kurczak, sól, ostra papryka, 4 cebule, 4-5 łyżek oleju, szklanka rosołu, 1 papryka chili, 40 g konfitury morelowej, 300 g pomidorów, puszka kukurydzy (425 ml), puszka czerwonej fasoli (425 ml), 1-2 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki ketchupu, 1 kolba kukurydzy, 1 łyżka masła

kurczaka starannie nacieramy solą. Dwie cebule kroimy w ćwiartki, układamy w brytfannie razem z kurczakiem, dodajemy 2 łyżki oleju. Pieczemy godzinę w temperaturze 200° C. Po 30 minutach wlewamy połowę rosołu. Papryczkę chili drobno kroimy, mieszamy z konfiturą i szczyptą ostrej papryki, mięso smarujemy pastą po 45 minutach pieczenia. Na pozostałym oleju smażymy 2 posiekane cebule i pokrojony czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory, wlewamy resztę rosołu, dodajemy ketchup, osączoną kukurydzę i fasolę. Gotujemy 7 minut, doprawiamy ostrą papryką. Kolbę kukurydzy gotujemy, kroimy w plastry, rumienimy na maśle. Upieczonego kurczaka podajemy z jarzynką i podsmażoną kukurydzą.

 

Sos belgijski do frytek, jajek, zimnych mięs i wędlin

Składniki:

1 średniej wielkości cebula, 5 dużych łyżek majonezu, 3 duże łyżki ketchupu, 1 łyżka stołowa octu, sól, pieprz

cebulę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i dodajemy octu, aby puściła sok. Po około 3 minutach do cebuli dodajemy majonez i ketchup i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy.

 

Sałatka z pestkami słonecznika

Składniki:

Puszka ananasów, 200 g łuskanego słonecznika, 2 winne jabłka, 1 łyżeczka miodu, szczypta pieprzy cayenne, 6 łyżek majonezu, sok z cytryny, 5 jajek

Ugotowane na twardo jajka siekamy w kosteczkę. Jabłka i ananasy kroimy w kostkę. Składniki sałatki mieszamy. Dodajemy pieprz cayenne, miód, pestki słonecznika, majonez, kilka łyżek zalewy z ananasów i sok z cytryny. Mieszamy, dekorujemy natką pietruszki.

 

Sałatka witaminowa z fetą

Składniki:

3 pomidory, 3 cebule, brokuły (mogą być mrożone), 5 jajek , ser feta (zielone opakowanie), szczypiorek, 25-30 dag szynki, pół słoika korniszonów, dresing jogurtowy (jogurt naturalny wymieszany z roztartym czosnkiem, solą i pieprzem), łyżeczka chrzanu, łyżka śmietany.

Robimy sos: dressing jogurtowy mieszamy ze śmietaną i odrobiną chrzanu.

Cebulę kroimy w piórka, pomidory , ogórki, szynkę, jajka na twardo i fetę w kostkę. Siekamy szczypiorek, brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, osączamy i studzimy. W przezroczystej salaterce układamy warstwami: cebule, pomidory, około 1/3 sosu, ogórki, szynkę, jajka, brokuły, 1/3 sosu, ser feta i polewamy resztą sosu. Obficie posypujemy szczypiorkiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin