Tort Plaża z wydmami.doc

(456 KB) Pobierz
Tort Plaża z wydmami

Tort Plaża z wydmami..

Składniki

·         Biszkopt:

·         6 jajek

·         150g cukru

·         130g mąki

·         45g proszku bydyniowego, na budyń czekoladowy

·         odrobina proszku do pieczenia, jak na ostrzu noża

·         Kremy:

·         Można użyc swoich własnych wypróbowanych kremów, ja użyłam do tego ciasta kremów Dr. Oetkera

·         Mousse Tiramisu

·         do którego dodalam 200ml mleka i 100ml słodkiej śmietany kremówki

·         Krem z czerwonego wina

·         do którego dodalam 125ml ubitej śmietany i 75ml wody

·         Krem waniliowy do tortow

·         do którego dodalam 200g miękkiego masła oraz 300ml mleka

·         Parę gruszek z puszki

·         żelatyna na 250ml wody

·         2 łyżki likieru Quracao Blue

·         1 łyżka soku z cytryny

·         sok z gruszek, z puszki

·         Kilka zielonych żelków do dekoracji.

    

 

Opis przygotowania

Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe, upiec je w prostokątnej formie. W tym celu bialka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z połową cukru następnie ubić żółtka z resztą cukru i 6 lyżkami letniej wody. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać na białka, które dokładamy na ubite żółtka. Lekko wymieszać i piec w nagrzanym piekarniku temp. 180stopni, ok 30 minut. Po wystudzeniu skrócić biszkopt o 1/3 i obie części przeciąć w połowie na dwie części. Ułożyć na odpowiedniej paterze. Mozna lekko nasączyć jakimś ponczem, gdy ktoś chce. Przygotować krem Tiramisu. Nałożyć na biszkopt, przykryć teraz odkrojona 1/3 biszkoptu podzielona na dwie części. Na to nałożyć krem z czerwonego wina. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Pokryć kremem waniliowym. U góry tortu zrobić dekoracyjny brzeg. W jednym z rogów położyć gruszki i całość pokryc kremem. Z żelatyny i soku gruszkowego zrobić galaretkę, którą dosmakować sokiem z cytryny i cukrem. Dodac też likier celem zabarwienia na niebiesko. Przestudzić galaretkę aż zacznie gęstnieć. Nałożyć w przeciwległym rogu do gruszek. Gruszki sa wydmami.. a galaretka morską wodą. Udekorować zielonymi żelkami, wycinając z nich trawę porastającą wydmy :) Tort trzeba schlodzić. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin