Pyszne sałatki i surówki.doc

(117 KB) Pobierz
Sałatka z białej kapusty

1. Sałatka z białej kapusty

 

SKŁADNIKI:

Ø     główka kapusty,

Ø     4 ogórki kiszone lub korniszony,

Ø     2 pomidory,

Ø     10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,

Ø     natka pietruszki,

Ø     1/2 kubka śmietany  kremówki,

Ø     sól,

Ø     pieprz.

 

SOS

Ø     6 łyżek oleju lub oliwy,

Ø     łyżeczka musztardy,

Ø     2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,

Ø     pół strączka ostrej papryczki,

Ø     2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon ),

Ø     sól,

Ø     pieprz.

 

Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 - 6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić. Dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką.

Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.

Sos podać osobno.

 

 

2. Sałatka z pomarańczy

 

SKŁADNIKI:

Ø     60 dag marchewki,

Ø     cytryna,

Ø     2 kwaskowate pomarańcze,

Ø     kilka kropli olejku pomarańczowego,

Ø     sól,

Ø     cukier puder.

 

Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki. Wymieszać z utartą marchewką.

Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy, cukier puder do smaku i  szczyptę soli. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić na 1/2 godz. w chłodne miejsce.

Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser. Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło lub na zimno.

 

NASZA  RADA

Marchewkę można zastąpić sałatą. Liście kroimy w paseczki, wkładamy do salaterki, dodajemy szczyptę soli, cukier, olejek pomarańczowy, sok z cytryny i pomarańczy, oliwę, dokładnie mieszamy. Przybieramy cząstkami pomarańczy.

 

 

3. Sałatka z kurczaka (wersja I)

 

SKŁADNIKI:

Ø     125 g piersi z kurczaka,

Ø     6 plastrów ananasa z puszki,

Ø     30 g. rodzynków,

Ø     100 g. kukurydzy z puszki,

Ø     125 ml. majonezu,

Ø     sól,

Ø     pieprz,

Ø     szczypta curry.

 

Piersi kurczaka  ugotować w małej ilości posolonej wody. Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki sparzyć, odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić. Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry, solą i pieprzem. Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, możemy dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.

 

 

4. Sałatka tropikalna

 

SKŁADNIKI:

Ø     6 plastrów ananasa,

Ø     2 pomarańcze,

Ø     50 g rodzynek,

Ø     60 ml soku ananasowego,

Ø     łyżka miodu,

Ø     sól,

Ø     łyżka soku z cytryny,

Ø     2 łyżki oleju,

Ø     szczypta imbiru.

 

Ananasy wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, pokroić na spore kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić nad dużym talerzem żeby zebrać wyciekający sok. Rodzynki sparzyć. Gdy wystygną i obciekną, wymieszać z owocami. Sok z pomarańczy połączyć z ananasowym i cytrynowym. Dodać miód. Ukręcić razem wszystkie składniki i przyprawić. Gotowym sosem delikatnie skropić owoce.

 

 

5. Sałatka śledziowa

 

SKŁADNIKI:

Ø     600 g ziemniaków,

Ø     250 g filetów ze śledzi,

Ø     duża cebula,

Ø     sól,

Ø     duże, kwaskowate jabłko,

Ø     5 konserwowych buraczków,

Ø     100 g kiszonych ogórków,

Ø     150 ml majonezu,

Ø     150 ml chudego,  naturalnego jogurtu,

Ø     łyżka octu  winnego,

Ø     2 łyżki z zalewy po buraczkach (niekoniecznie),

Ø     szczypta białego  pieprzu.

 

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.

 

 

 

 

 

6. Sałatka z tuńczyka

 

SKŁADNIKI:

Ø     400 g. tuńczyka z puszki,

Ø     1/2 grejpfruta (niekoniecznie),

Ø     banan,

Ø     250 ml majonezu,

Ø     łyżeczka soku cytrynowego,

Ø     3 jajka ugotowane na twardo,

Ø     słodka papryka,

Ø     sól,

Ø     125 ml. chudego jogurtu,

Ø     kilka liści sałaty do przybrania.

 

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i  pokroić  na kawałki jednakowej wielkości.  Banany obrać pokroić na  plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę  papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i posypać papryką.

 

 

7. Sałatka indyjska

 

SKŁADNIKI:

Ø     100 g. długoziarnistego ryżu,

Ø     100 g. czerwonej fasoli z puszki,

Ø     mała cebula,

Ø     kostka rosołowa,

Ø     strąk czerwonej papryki (świeżej  lub konserwowej ),

Ø     50 g. kukurydzy z puszki,

Ø     pomarańcza,

Ø     łyżka  soku cytrynowego,

Ø     natka,

Ø     3 łyżki oliwy,

Ø     sól,

Ø     pieprz.

 

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości  wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać  i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na  cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i  pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając. Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić  do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać  nią sałatkę.

 

8. Sałatka z kalarepką

 

SKŁADNIKI:

Ø     pół główki  sałaty,

Ø     rzodkiewek,

Ø     młoda kalarepka,

Ø     sól,

Ø     4 łyżki śmietany,

Ø     pieprz,

Ø     garść rzeżuchy.

 

Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć, osączyć. Kalarepkę obrać. Z rzodkiewek usunąć liście i łodygi. Razem z kalarepką  pokroić na plasterki. Liście sałaty porozrywać na części, włożyć do miski. Na wierzchu położyć plasterki rzodkiewki i kalarepki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać warzywa. Wierzch sałatki posypać rzeżuchą.

 

 

9. Przekąska z serem

 

SKŁADNIKI:

Ø     główka sałaty,

Ø     2 dymki,

Ø     2 jajka ugotowane na twardo,

Ø     2 pomidory,

Ø     20 czarnych oliwek,

Ø     zielona papryka,

Ø     100 g. chudej szynki lub  piersi z kurczaka,

Ø     ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin