Sos mięsno.doc

(35126 KB) Pobierz
Sos mięsno-warzywny

SALSA              

 

(kuchnia meksykańska)

1 główka czosnku, zmiażdżona, 3/4 filiżanki posiekanego cilantro (włoska pietruszka), 4 filiżanki pomidorów z puszki, rozgniecionych, 6 świeżych pomidorów, posiekanych, 2 cebule, posiekane, 1/3 filiżanki soku z marynowanej papryki jalapeno

 

8 marynowanych papryk jalapeno, drobno posiekanych uwaga, bardzo piekące! Mieszamy czosnek, pietruszkę, pomidory, cebulê i sok z papryki. Dodajemy papryczki. Ponownie mieszamy.

 

Salsa

 

"Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z chipsami z tortlllas. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsa to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku."

Na 4 bardzo dojrzale pomidory można dodać 1 cebule albo więcej, jak kto lubi, 1 małe jalapeno bez nasion, 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli. Najlepiej wychodzą kawałki wielkości grochu-fasoli.

 

Wszystko wymieszać i schłodzić kilka godzin, aż się przegryzie. Wskazówki i uwagi: Można podawać do jajecznicy, do burritos, do sałaty z kapusty, do tortillas zapiekanych z serem, quesadilla), fasoli i innych meksykańskich dań. Widziałam Meksykan, którzy podgrzewali tortilla, smarowali kwaśną śmietaną i salsą, zwijali i jedli. Spróbowałam - bardzo dobre. Robię to czasem na szybki lunch. Ja również czasami dodaje posiekany ogórek, ale wtedy jest to moja spolszczona wersja. Jeśli się ma żółte pomidory, można zrobić mieszana z czerwonymi albo nawet same żółte, ładnie wygląda. Salsę należy przygotowywać i przechowywać w szklanych naczyniach, do 1 tygodnia w lodowce.

 

Salsa al aceto (Sos octowy)

 

1 pęczek natki, 1/2 obranej cebuli, 1 łyżka kaparów, 125 ml (1/81) octu winnego, 250 ml (1/4 l) oliwy, sól, pieprz

 

Natkę, cebulę i kapary posiekać. Do­lać ocet i oliwę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do gotowanego mięsa.

 

Salsa al aglio (Sos majonezowy z czosnkiem)

 

4 żółtka, sok z 1 cytryny, sól, 500 ml (1/21) oliwy, 2 obrane ząbki czosnku

 

Żółtka utrzeć z sokiem cytrynowym i solą. Nie przerywając ucierania, do­lewać powoli oliwę. Czosnek prze­cisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Podawać do gotowanej ryby, zup ryb­nych i przystawek.

 

Salsa ananasowo-pomidorowa



pomidory bez skórki 8 szt., ananas w plastrach 3 szt., papryka chili 2 szt., miód 2 łyżki, zgnieciony czosnek 1 główka, sól, świeża kolendra

 

Grillować plastry ananasa tak, aby były ugotowane, ale jeszcze twarde. Resztę składników włożyć do blendera i zrobić z nich sos, a następnie dodać pokrojoną w kostki cebulę i wszystko wymieszać.

 

Salsa cytrusowo-borówkowa

 



1 szklanka borówki amerykańskiej, 1 różowy grapeifrut, 1 pomarańcza, pół małej ostrej papryczki, 1 średnia czerwona cebula, świeżo wyciśnięty sok z cytryny - ok. 1 łyżka, oliwa z oliwek - ok. 2 łyżki, sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Borówki przebieram i płuczę. Cebulę kroję w piórka, a papryczkę w drobną kostkę. Grapefruita i pomarańczę obieram ze skóry i usuwając pestki i białe błonki dzielę ma małe kawałki. Mieszam je z borówkami, cebulą, papryką i przyprawiam cukrem, solą, pieprzem i oliwą. Podaję z rybą z grilla.

 

Salsa di noci

 

20 dag orzechów włoskich, 5 dag orzeszków piniowych (albo migdałów), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżki bulki tartej, szklanka mleka, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta pieprzu

 

Zmiksować wszystkie suche składniki. Dodawać oliwę i mleka ciągle miksując. Podgrzać bardzo ostrożnie. Połać sosem świeżo ugotowany makaron.

 

Salsa dipomodori (Sos pomidorowy)

 

500 g pomidorów, 7 łyżek oliwy, 1 obrany ząbek czosnku, 1 seler naciowy, 1 marchewka, 1 obrana cebula, sól, pieprz, 2 liście bazylii

 

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć czosnek, zdjąć z patelni. Seler i marchewkę oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę po­siekać, usmażyć razem z selerem i marchewką. Dodać pomidory, goto­wać 2 minuty na małym ogniu. Do­prawić do smaku solą i pieprzem. Sos przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Bazylię pokroić w cienkie paski, do­dać do sosu. Podawać do makaronu, ryżu, polenty, omletów i jajek.

 

Salsa fresca

 

Świeży sos meksykański, bez gotowania Na jedną osobę

2 pomidory, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka kolendry świeżej, 1 łyżka soku cytrynowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 malej ostrej papryczki lub kilka kropel oleju chilli


Pomidory i cebule pokroić na małe kawałeczki wielkości paznokcia. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem na godzinę lub dłużej. Podawać do każdego meksykańskiego dania.

 

Salsa (sos pomidorowy na ostro)

 

Ok. 1-2 kg pomidorów, 3 małe papryki chilli, 1 łyżeczka soli

 

Można zrobić samemu w sezonie "pomidorowym": ok 1-2 kg pomidorów gotować z dodatkiem 3 łyżek wody i kiedy będą miękkie dodać 3 małe papryki chilli oraz 1 łyżeczkę soli. Przetrzeć przez sito i gorący sos podgrzewać jeszcze przez chwile po czym przekładać do słoików na gorąco. Można pasteryzować.

 

Salsa krewetkowa



2 duże pomidory, 1 czerwona papryka puszka, 200 g słodkiej kukurydzy albo 175 g rozmrożonej kukurydzy, 2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry, 1 łyżeczka ostrego sosu np. Cholula, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki jasnej oliwy z oliwek, 300 g gotowanych, obranych krewetek, można też użyć rozmrożonych, 2 dojrzałe awokado, chipsy tortilla, do podania

 

Przekroić na połówki pomidory i paprykę. Posiekać na małe kawałki. Zmieszać w misce z pozostałymi składnikami oprócz awokado. Przykryć sałatkę i trzymać w lodówce do momentu podania. Na końcu obrać awokado, wyjąć pestki, posiekać i dodać do salsy. Przyprawić do smaku. Nałożyć do oddzielnych miseczek. Podać chipsy tortilla w dużej misce, żeby każdy mógł po nie sięgać

 

Salsa kukurydziano-fasolowa

 



3/4 szklanki kukurydzy z puszki, 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli, 1/4 szklanki posiekanej papryki, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 chili jalapeno, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki świeżej kolendry, 2-3 łyżek oleju, 2 łyżki octu lub soku z limonki, 1 łyżeczka oregano

 

Na patelni podpiekamy, ciągle mieszając, kukurydzę przez ok. 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy w misce i pozostawiamy, na co najmniej godzinę

 

Salsa maionese (Sos majonezowy)

 

4 żółtka, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, biały pieprz, 500 ml (1/21) oliwy

 

Żółtka utrzeć z sokiem cytrynowym, octem, solą i pieprzem. Nie przerywa­jąc ucierania, dolewać oliwę.

 

SALSA MEKSIKANA

 



salsa pomidorowa ostra Delecta, 5 dużych ziemniaków, 2 czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 1 puszka czerwonej fasoli 400g, 3 pomidory obrane ze skórki, 1 ząbek czosnku, po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku, sól, odka papryka, 2 łyżki oleju

 

Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz salsę pomidorową ostrą. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.

 

Salsa meksykańska

 

1 cebula, kilka łyżek kolendry, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 papryczki chilli, 4 piersi kurczaka, 4 pomidory, 1 puszka pomidorów pelati, sól i pieprz do smaku

 

Salsy super smakują z kurczakiem. To bardzo proste: piersi kurczęcia trzeba włożyć do garnka z wodą i z sokiem z limonki i postawić na malutkim gazie na ok. 10 minut. Wyjmuje się je, gdy są białe z wierzchu i surowe w środku. Potem kroi się piersi na ukośne 5 mm kawałki. Te kawałki smaży się na oleju i już. Najfajniej zrobić kilka rodzajów sals, żeby każdy kęs mięska maczać w innym sosie. Można też na patelni zmieszać gotową salsę z kurczakiem. Tak czy inaczej jest pysznie. Pokrój cebulę w malusieńką kosteczkę. Przekrój chilli wzdłuż na pół, usuń pestki, bardzo drobno posiekaj. Pokrój w kosteczkę pomidory pelati i świeże. Posiekaj drobno kolendrę. Przełóż wszystko do miski. Dodaj ocet i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Posól i dodaj pieprz do smaku.

 

Salsa mexicana



5 pomidorów (40 dag), 3 cebule (18 dag), 1 zielona papryczka chili, 1 szklanka posiekanej kolendry, sok z 1 limonki lub cytryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, (jeśli sos ma być ostry)


Warzywa umyj, obierz, drobno pokrój, wymieszaj z kolendrą, oliwą, solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki nawet na 2 dni. Podawaj z tortillą albo chipsami.

 

Salsa mocno owocowa a egzotyczna

 

dwie brzoskwinie z puszki, 4 krążki ananasa z puszki, pół papryki czerwonej lub zielonej, papryczka chili, 4 łyżki oliwy - najlepiej z pestek winogron [może być dowolna o niezbyt intensywnym aromacie], pół pęczka szczypiorku, garść świeżej kolendry [niekoniecznie], sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki cukru

 

Najpierw owoce z puszek - dokładnie je osączam i kroję na raczej małe kawałki. Paprykę i papryczkę chilli pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na jeszcze drobniejsze kawałeczki. Dymkę zaś kroję na nie takie znowu malutkie kawałki. Pokrojone owoce i warzywa wrzucam do miski, dodaję oliwę, odrobinę soli, pieprzu, cukier i kolendrę i mieszam. Salsie dobrze zrobi kilkanaście minut w lodówce. Dodatkowe informacje Jeśli nie lubicie ostrych sosów, należy zrezygnować z papryczki chilli. Krojąc papryczkę należy bardzo uważać, że nie dotknąć ręką, która miała z nią kontakt oka - będzie bowiem bardzo piekło!

 

Salsa ogórkowa z orzechami



4 chili Serrano, 1 duży ogórek, 4 szczypiorki, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju, 2 łyżeczki sosu chili (np. Cholula), 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżego imbiru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki cukru

 

Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić, na co najmniej godzinę

 

 

Salsa owocowa z habanero

 



2 dojrzałe mango, 1 banan, 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 2 chilii habanero, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka oleju, 1 łyżka świeżej mięty

 

W misce mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy, na co najmniej godzinę

 

 

 

Salsa peuerada (Sos pieprzowy)

 

4 duże kości szpikowe, 6 łyżek, tartej bułki, 300 ml rosołu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Szpik wyjąć z kości, podgrzać na pa­telni. Dodać tartą bułkę. Smażyć kilka minut nie przerywając mieszania, za­lać rosołem, doprawić solą. Dodać dużo pieprzu, aż sos ściemnieje (ilość pieprzu można regulować według smaku). Sos powinien być pikantny. Podawać do gotowanego mięsa, ozo­ra, kaczki lub gęsi.

 

Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy

 

2 cebule, 2 ząbki czosnku, 60 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 10 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżeczka suszonego oregano, łyżka posiekanej świeżej bazylii, liść laurowy, 2 łyżki cukru, starty parmezan, seler naciowy, łyżeczka soli, czarny pieprz


Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Osącz pomidory (sok zachowaj), a potem je drobno pokrój. W rondlu rozgrzej oliwę i - stale mieszając - zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem 2 minuty. Do rondla z cebulą włóż pomidory, seler, wlej sok i powoli dodawaj pozostałe składniki. sos zagotuj, zmniejsz ogień i nadal gotuj, stale mieszając, około godziny. sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu wyjmij z sosu listek laurowy, sos dopraw do smaku solą i cukrem. Posyp parmezanem.

 

SALSA POMIDOROWA



5 pomidorów, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, mała cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chilli, świeża kolendra i oregano

 

Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chilli, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Ten meksykański przysmak możesz podawać z chipsami nachos, jak również z pokrojonymi w grube paski świeżymi warzywami – papryką lub ogórkiem. Salsa pomidorowa to także smakowity dodatek do chrupiącego selera naciowego.

 

Salsa pomidorowo – ananasowa



5 pomidorów, połowa świeżego ananasa, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, mała cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, świeża kolendra i oregano

 

Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

 

SALSA SŁODKO–KWAŚNA

 



5 pomidorów obranych, cebula, 4 plastry ananasa z puszki, 2 papryczki chilli, 2 łyżki miodu, pół główki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki

 

Pomidory, papryczki, miód i czosnek zmiksuj razem, by powstał gładki sos. Ananasy i cebulę drobno posiekaj. Zmieszaj wszystko razem, dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Nie ma imprezy bez chipsów, a jak chipsy to tylko nachos. Ostre, serowe, czy solone, wszystkie smakują wyśmienicie w towarzystwie ognistej salsy!

 

Salsa (sos pomidorowy na ostro)

 

można zrobić samemu w sezonie "pomidorowym":

ok 1-2 kg pomidorów gotować z dodatkiem 3 łyżek wody i kiedy będą miękkie dodać 3 małe papryki chilli oraz 1 łyżeczkę soli.


Przetrzeć przez sito i gorący sos podgrzewać jeszcze przez chwile po czym przekładać do słoików na gorąco.

 

Salsa texicana



500 g pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 zielone chilli, 2 łyżki koncentratu pomi­dorowego, 50 ml bulionu drobiowego, szczypta cukru, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek posiekać. Paprykę opiec, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę i czosnek obrać i po­siekać. Chilli oczyścić i pokroić w paski, ra­zem z pomidorami, cebulą, czosnkiem, pa­pryką, koncentratem i bulionem gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu. Salsę do­prawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać z pietruszką i chłodzić 30 minut.

 

SALSA VERDE



3 posiekane pęczki naci pietruszki, 1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii, mięty i szczypioru, 2 łyżki kaparów, 4-6 filetów anchois, 2-4 posiekane ząbki czosnku, 3 kromki białego chleba bez skórki, 3 łyżki octu winnego, 1 szklanka oliwy extra vergine lub więcej, sól, pieprz


Do malaksera wrzucić zioła, kapary i anchois, wlać ocet i oliwę. Zmiksować. Aby sos zagęścić dodać chleb. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzić go oliwą. Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem. Podawać do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Położyć warstwę sosu na filetach łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Można dodać do sosu majonez lub jogurt i podawać jako dip.

 

Salsa verde


Salsa verde

1/2 cebuli, kilka łodyżek kolendry, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 duże papryki zielone, 1 puszka pomidorów pelati, 1/2 szklanki soku jabłkowego, sól i pieprz do smaku, 1 ząbek czosnku, 2 zielone papryczki chilli (najlepiej green bird eye), To jeszcze jedna propozycja salsy. Tym razem na zielono. Fajnie prezentuje się na stole obok czerwonej salsy meksykańskiej.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin