Sos pomidorowy do pizzyCzas przygotow. 50 min.1 kg pomidorow,1 kg cebuli,20 g czosnku,50 g pasty pomidorowej,20 listkow bazylii,20 listkow majeranku,4 lyzki oliwy,bouquet garni, cukier, sol, pieprz.1. Listki bazylii i majeranku umyc, osuszyc, drobno pokroic z czosnkiem i sola.Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki, usunac nasiona.2. Na malym ogniu rozgrzac oliwe, wlozyc czosnek z bazylia i majerankiem. Dodaccebule, smazyc 5 min, uwazajaz, by cebula zbytnio nie zrumienila. Wlozyc pomidory, dodac paste pomidorowa, bouquet garni i gotowac, az sos zgestnieje.Pod koniec wyjac bouquet garni, doprawic cukrem, sola i pieprzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 73.
joly