Sos myśliwski350 ml wywaru z kości lub mięsa,50 ml czerwonego wytrawnego wina,2 dag suszonych grzybów,4 dag szynki wędzonej2 dag kiełbasy suchej,8 dag cebuli,5 dag ogórków konserwowych,3 dag ketchupu,3 dag tłuszczu,3 dag mąki,sól, pieprz,papryka mielona,ziele angielskie,liść laurowyGrzyby umyć, ugotować i posiekać. Ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać ketchup, dusić kilka minut. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. W połowie gotowania wlać wina, dodać cebulę z ketchupem oraz ogórki, szynkę, grzyby, wywar z grzybów i roztarte przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.
joly