Dipy (np. do selera naciowego)Ja robie dipy na zasadzie: co w lodowce.Kazdy jest bazowany na kwasnej smietanie (ewentualnie jogurt). Do tej smietany dodaje, co mi podleci smakowo, az uzyskam smak i konsystencje, o ktora mi chodzi.Na przyklad:Smietana, vinaigrette, musztarda (odrobina), soy sauce, starty parmezan, worcestershire sauce, pieprz.Albo:Smietana, bleu cheese pokruszony, pieprz, troche majonezu, odrobina octu winnego, mleko do rozrzedzenia.Albo:Smietana, cebula drobno posiekana i skarmelizowana na patelni na masle, sol, pieprz, worcestershire sauce.Albo:Smietana, czosnek, anchovies, starte zoltko, majonez, musztarda, pieprz.Albo:Smietana, kawior, starte zoltko, mnostwo koperku, pieprz, sok z cytryny.Zajrzyj do lodowki, a napewno zobaczysz w niej skladniki na ciekawego dipa.
joly