Dietetyka to nauka o zasadach żywienia człowieka chorego.
Dieta – specjalny sposób odżywiania z ustaleniem ilości i jakości pokarmów dostosowany do bieżących potrzeb organizmu.
Prawidłowe żywienie – żywienie polegające na regularnym dostarczaniu organizmowi odpowiedniej do potrzeb, wieku, płci i aktywności fizycznej ilości energii oraz składników odżywczych w postaci prawidłowo sporządzonych dań i posiłków.
Sposób żywienia ( wg Meada) – kulturowo i społecznie znormalizowany zespół zachowań dotyczących odżywiania się człowieka. Obejmuje wybór produktów żywnościowych, sposób ich przygotowania do spożycia, rozdział na posiłki, regularność posiłków, preferencje w zakresie stosowania przypraw.
Norma wyżywienia ( dzienna ) – są to zestawy produktów spożywczych, jakie powinien spożyć człowiek w ciągu jednego dnia, aby zapewnić organizmowi prawidłową podaż składników odżywczych i energii.
Norma żywienia ( dzienna ) – określa ilość energii oraz składników odżywczych, które organizm zdrowego człowieka powinien otrzymać w postaci spożytych dań i posiłków, prawidłowo zestawionych.
Grupa żywieniowa – grupa składająca się z osobników zdrowych, prawidłowo odżywionych, o średnich wskaźnikach antropometrycznych, żyjących w przeciętnych dla danego kraju warunkach klimatycznych. W skład grupy żywieniowej wchodzą osoby tej samej płci, z tego samego przedziału wiekowego, o zbliżonych wydatkach energetycznych i zapotrzebowaniu na składniki odżywcze.
Dietetyczny środek spożywczy - taki produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi w przypadkach określonych chorób lub stanów fizjologicznych i jest wprowadzony do obrotu z oznaczeniem „dietetyczny środek spożywczy”.
Potrawa dietetyczna to środek dietetyczny przygotowany do bezpośredniego spożycia, a zestaw takich potraw to posiłek dietetyczny.
Choroba cywilizacyjna – choroba, której źródła można dopatrywać się w czynnikach związanych z rozwojem współczesnej cywilizacji takich jak szybkie tempo życia, permanentny stres, czynniki środowiskowe.
Składniki odżywcze – są to substancje organiczne i nieorganiczne, które po uwolnieniu ze środków spożywczych w procesie trawienia w przewodzie pokarmowym mogą być wchłaniane i następnie wykorzystane przez organizm w metabolizmie.
Składniki antyodżywcze – substancje, których większe ilości w środkach spożywczych utrudniają wchłanianie lub wykorzystanie składników odżywczych i tym samym zmniejszają wartość odżywczą produktów np. kwas foliowy, fitynowy, szczawiowy.
Składniki pokarmowe – wszystkie substancje, które mogą występować w środkach spożywczych np., składniki antyodżywcze, niestrawne, trujące, substancje obce poprawiające smak, zapach, teksturę itp.
Odżywka to środek spożywczy o wzbogaconym składzie
w określone składniki odżywcze lub o zwiększonej zawartości składników naturalnych, przeznaczony do żywienia ludzi wymagających intensywnego odżywiania.
Składniki odżywcze i normy żywieniowe
Każdy żywy ustrój czerpie ze środowiska wraz z pokarmem substancje, tzw. składniki pokarmowe, niezbędne do utrzymania się przy życiu i prawidłowego funkcjonowania.
Są to: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy oraz woda.
Substancje te po procesie trawienia mogą być wchłonięte w przewodzie pokarmowym i wykorzystane przez organizm do różnych celów.
Tak więc prawidłowe żywienie człowieka polega na dostarczeniu do organizmu takiej ilości poszczególnych składników pokarmowych by możliwe było życie, rozwój i zachowanie zdrowia.
O zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze przez człowieka możemy dowiedzieć się z norm żywieniowych, czyli zaleceń żywieniowych dla ludzi zdrowych, odnoszących się do grup osób, a nie poszczególnych jednostek.
Normy żywienia - to ilości energii i niezbędnych składników pokarmowych, wyrażone na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniające inne zapotrzebowanie dla ludzi różniących się wiekiem, płcią, stanem fizjologicznym i aktywnością fizyczną.
Dlatego też, dla ułatwienia formułowania norm żywieniowych, całą ludność podzielono na 19 grup, biorąc pod uwagę wyżej wymienione kryteria. Podział ten obrazuje tabela 1.
2
Tabela 1. Podział ludności na grupy.
Grupa
ludności
Wiek
(lata)
Aktywność
Fizyczna
Niemowlęta
0-0,5
0,5-1
1-3
umiarkowanie duża
4-6
7-9
Dziewczęta
10-12
mała; umiarkowana
13-15
16-18
Chłopcy
Kobiety
19-25
mała; umiarkowana; duża
26-60
ciężarne
karmiące
powyżej 60 lat
Mężczyźni
Białka (proteiny) to makrocząsteczki zbudowane z aminokwasów, jedne z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych do przeżycia.
Organizm wykorzystuje białka do:
· budowy tkanek i
· wielu czynnych biologicznie związków, jak enzymy i hormony.
Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wielu czynników, ale zaleca się aby dla zdrowego, dorosłego człowieka (bez chorób metabolicznych) spożycie wynosiło ok. 100g na dobę (w tym 30% białek zwierzęcych).
Ok. 12% zapotrzebowania na energię powinno być pokryte ze spalania białek.
Białka mogą być pochodzenia roślinnego – znajdują się głównie w produktach zbożowych, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych, oraz pochodzenia zwierzęcego – w mleku i jego przetworach, mięsie, wędlinach i rybach.
Zależnie od wartości odżywczej białek wyróżn...
muciosa1