Kawa a Parkinson i cukrzyca.doc

(50 KB) Pobierz

Pij kawę.  Chroni przed groźną chorobąFot. sxc.hu

Wystarczą dwie lub trzy filiżanki dziennie.

Regularne picie kawy chroni przed rozwojem choroby Parkinsona - wynika z najnowszych badań zaprezentowanych przez "The Daily Telegraph".

Naukowcy na razie nie wiedzą, w jaki sposób kawa wpływa na zahamowanie rozwoju tej choroby. Twierdzą jednak, że wystarczą 2-3 filiżanki dziennie, by zredukować ryzyko zachorowania średnio o 25 proc.

Kawa ewidentnie ma lepszy wpływ na mężczyzn niż na kobiety przy zapobieganiu tej chorobie. gdy przeanalizowano dane dotyczące pań, okazało się, że w ich przypadku ryzyko zachorowania spada tylko o 14 proc.

Nie twierdzę, że ludzie, którzy do tej pory nie pili kawy nagle powinni zacząć ją pić, by uchronić się przed chorobą Parkinsona. Istnieją jednak namacalne dowody, że kawa lub zawarta w niej kofeina w jakiś sposób powstrzymują rozwój tego schorzenia - stwierdził Keiran Breen, dyrektor centrum badawczego brytyjskiego Stowarzyszenia Chorych na Parkinsona.

 

Cztery filiżanki kawy, także bezkofeinowej lub herbaty zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę o 25-35 proc. - dowodzą australijscy naukowcy.

Przeanalizowali oni 18 badań prowadzonych na 500 tysiącach osób. Wykazały one, że każda filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 7 proc.

Picie trzech lub czterech filiżanek kawy codziennie obniżało ryzyko cukrzycy o około 25 procent

, podczas gdy zużywanie więcej niż trzech lub czterech filiżanek kawy bezkofeinowej obniżało ryzyko o około jedną trzecią.

Ci którzy pili więcej niż trzy do czterech filiżanek herbaty obniżali ryzyko zachorowania o jedną piątą

Jak to jest możliwe? Zdaniem profesor Rachel Huxley kawa zwięsza zdolności organizmu do wykorzystywania insuliny przy przekształcaniu cukru w energię. Składniki kawy i herbaty, takie jak kwas chlorogenowy i magnez, mają stabilizujący wpływ na stężenie cukru we krwi.

Jeżeli dalsze badania potwierdzą nasze ustalenia, lekarze będą mogli doradzać pacjentom zagrożonym cukrzycą zwiększenia spożycia herbaty i kawy, tak jak do tej pory zalecali zwiększenie aktywności fizycznej - mówi Huxley.

Z raportu naukowców w Sydney wynika, że do 2025 roku około 380 milionów ludzi na całym świecie będzie chorować na cukrzycę typu 2, generując "ogromne ekonomiczne i zdrowotne koszty

społeczne".

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin