PRZEPIS NA BIMBER.pdf

(53 KB) Pobierz
49479573 UNPDF
Przepis na bimber
Tym razem opiszę domową metodę destylacji alkoholu etylowego powstałego w
wyniku fermentacji drożdży. Dlaczego nazwa 1410. Otóż jest to skrót od
składników głównych tj.1kg cukru, 4 litry wody,10 dkg drożdży. Oprócz tego
należy zgromadzić:
a. Bańkę na mleko,
b. Rurkę miedzianą kilka metrów o śr. 5-8mm,
c. Termometr c.o (0-150 °C.),
d. Dwa arkusze blachy ocynkowanej.
W pokrywie bańki wykonujemy dwa otwory. W jednym otworze zamontujemy
termometr, a drugi posłuży nam do wyprowadzenia destylatu i należy wlutować
tam rurkę, do której połączymy rurkę destylatora do chłodnicy. Z rurki miedzianej
musimy wykonać wężownicę i polega to na tym, aby odcinek rurki nawinąć na
jakimś wałku.
Ilość zwoi jest obojętna i musi się zmieścić w chłodnicy. Z jednego arkusza należy
zwinąć rulon (walec), z pozostałej blachy należy wykonać denka i polutować z
korpusem. Z dna walca należy wykonać po dwa otwory z jednej i drugiej strony.
W otworach tych będziemy montować wejście wody par alkoholu i wyjścia tych
mediów.
A teraz do produkcji w balonie od wina należy dodać cukier, wodę, drożdże, skład
podstawowy można zwielokrotnić ważne jest aby utrzymać proporcje. Można
dodać również skórki pomarańczy, rodzynki. Po 3-4 tygodniach fermentacji
rozpoczynamy destylację. Napełniamy bańkę do 1/3 obj. zamykamy pokrywę i
łączymy wszystkie rurki w/g schematu.
Gotujemy tak, aby temperatura wynosiła 95-97°C. Wszystkie frakcje, które się
zdestylują przy temperaturach niższych nie należy wykorzystywać. Gdy wyczerpie
się pierwszy wkład należy zalać maszynę ponownie, ale bardzo ważnym jest, że
ABY OTWORZYĆ APARATURĘ NALEŻY POCZEKAĆ AŻ OSTYGNIE I
SPADNIE CIŚNIENIE).
ŻYCZĘ UDANEJ PRACY.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin