Bułeczki słonecznikowe pełnoziarniste
400g białej pszennej 200g pełnoziarnistej pszennej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 330ml płynu ( woda / mleko) 40g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju winogronowego 1 roztrzepane jajko 150 g słonecznika plus 1 łyżeczka soli gruboziarnistej. Wykonanie W mace zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i letnie mleko z wodą zagnieść ciasto, dodać ziarna siemienia i słonecznika i łyżkę oleju i sól wyrobić na pulchne ciasto . Ręka brać kawałki ciasta uformować kulki każda kulkę pomoczyć w roztrzepanym jajku i potaknąć w miseczce ze słonecznikiem z wierzchu posypać solą gruboziarnistą taką jak do precli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozwolić im rosnąc ok10 min do 15 min .Piec w piekarniku w temp 180 st C. (na spód piekarnika wstawić garnuszek z wodą) piec ok 25 min.
sieczkarnia