Babka królewska
175 g mąki, 25 g mączki ziemniaczanej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 125 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, szczypta soli, 2 łyżki rumu, sok z jednej cytryny, 12 czereśni koktajlowych,
Krem maślany: 1 torebka budyniu waniliowe go, 1/2 I mleka, 50 g cukru, szczypta soli, 200 g masła
Karmel: 1 łyżka masła, 50 g cukru, 100 g pokrojonych migdałów, olej
Sposób przygotowania:
Mąkę, mączkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przy prawy. Krótko mieszać ręcznym mikserem, następnie włączyć najwyższe obroty i miksować przez 4 minuty. Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką, wlać ciasto i upiec. Po 10 minutach po upieczeniu wyjąć ciasto z for my, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń waniliowy, ochłodzić go w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Utrzeć masło, a następnie łyżka po łyżce wmieszać do niego budyń. Ciasto przełożyć posmarować kremem. Masło i cukier stale mieszając ogrzewać na wolnym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Dosypać migdały, rozmieszać i rozsmarować na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Po wystygnięciu roztłuc i posypać kawałkami wieniec. Położyć czereśnie na różyczki z masła.
Przygotowanie: 30 minut. Piecyk elektr.: 175° C
Do niedzielnej kawy lub dla gości. Doskonałe ciasto na wiele okazji. Podstawę stanowi babka tarta. Upiec ją poprzedniego dnia, ponieważ musi wystygnąć przed nadziewaniem.
Zamrażanie: do 1 miesięcy 1 porcja zawiera 455 kcal (1908 ki)
Puklas