Ciasto truskawkowe
Składniki:Biszkopt:- 4 jaj,- 1/2 szkl. cukru,- 1 szkl. mąki,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka proczku do pieczenia.Krem:- 2 kostki masła roślinnego,- 6 jaj,- 1 i 1/2 szkl. cukru.Nadzienie:- 3/4 kg truskawek (świeżych lub zamrożonych),- 2 galaretki czerwone,- 3 łyżki cukru.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając dodać żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Upiec Biszkopt.Masło utrzeć na gładką masę, jajka ubijać z cukrem na gęstość śmietany i powoli wkręcić do masła. - KREMTroskawki zmiksować z cukrem, galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody i gdy przestygnie to połączyć z truskawkami.Biszkopt przeciąć na pół, posmarować 1/2 kremem i wylać truskawkami. Na wierzchu posmarować resztą kremu i udekorować malinami lub startą czekoladą.
Uwagi:Gdy biszkopt jest w piekarniku, można w tym czasie zrobić krem. Galaretkę rozpuszczamy jeszcze przed przystąpieniem do ubijania biszkoptu
Ciasto truskawkowe II
Składniki:Biszkopt:- 6 jaj,- 1,5 szkl. cukru,- 3/4 szkl. mąki,- 3/4 szkl. kartoflanki (mąka ziemniaczana),- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Masa:- 1 i 1/4 kost. masła,- 1,5 szkl. cukru pudru,- 3 serki homogenizowane (waniliowe),
Pozostałe składniki ciasta :- około 1,5 kg. truskawek,- 2 galaretki truskawkowe. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodać cukier i żółtka (na 3 razy), mąkę wymieszać z kartoflanką i proszkiem dodać do białek (ubitych) delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę (najlepiej na pergamin lub papier do pieczenia ciast) piec w tem. okolo 170oC przez około 35min (na złoty kolor).Rozrobić galaretkę według przepisu i odstawić do wystygnięcia Zimny biszkopt przekroić na połowę i nałożyć połowę kremu i ułożyć połówki truskawek, przykryć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarować resztę kremu, położyć truskawki i polać tężejącą galaretką (taką prawie gęstą).
Krem może być za słodki dlatego proponuję zmniejszyć ilość cukru pudru od 1 szkl.
Składniki:Ciasto: 7 jajek, 32 dag cukru, 18 dag mąki tortowej, 14 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.Masa. 1 paczka masła, cukier waniliowy, 1 żółtko, budyń śmietankowy, truskawki. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe. Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać łyżkę octu, dodać żółtka i jeszcze chwile ubijać. Dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w temp 175 stopni. Masa: Ugotować budyń (troszkę zmniejszyć ilość mleka) - wystudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym, dodawać powoli zimny budyń - utrzeć. Do masy dodać kilka pokrojonych truskawek.Wykonanie: Biszkopt przekroić (można nasączyć wodą z cukrem)wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkopta - wyłożyć resztę masy. Na masie poukładać gęsto truskawki i zalać tężejącymi galaretkami.
Tort truskawkowy z bezami
Składniki:4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag gotowych bezikow, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany kremówki, 1 torebka zagęstnika do śmietany, 25 dag truskawek, 20 dag konfitury truskawkowej, tarta czekolada do dekoracji.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody, szczyptą soli, 15 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 placki. Ubijamy 400 ml śmietany z drugim cukrem waniliowym, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy świeże truskawki(kilka odkładamy do dekoracji). Spód ciasta smarujemy połową konfitury i połową kremu truskawkowego. Przykrywamy drugim plackiem, znowu smarujemy konfiturą i kremem, nakładamy ostatni placek. Ubijamy resztę śmietany, smarujemy wierzch i boki tortu. Układamy truskawki i beziki. Posypujemy tartą czekolada.
Truskawki do kremu dokładnie miksujemy na mus.
Tort Truskawkowy
Składniki:- 1,5 kostki masła,- galaretka owocowa,- cukier waniliowy,- 3 szklanki mleka,- 8 żółtek,- 3 łyżki mąki kartoflanej,- 3 łyżki mąki krupczatki,- 8 łyżek cukru,- truskawki (mogą być jagody lub inne miękkie owoce),- biszkopty lub biszkopt. 2,5 szklanki mleka z cukrem waniliowym zagotować. Żółtka ubić z cukrem, dodać ½ szklanki mleka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać budyń. Ułożyć biszkopty, potem masę, truskawki, masa, truskawki. Na wierzch wylać galaretkę. Można do niej dodać owoce.
Truskawkowa szarlotka z kawowym likierem
Składniki:- 2 paczki podłużnych biszkoptów 1 szklanka likieru kawowego - 1/2 szklanki masła - 1 szklanka + 1lyzka cukru pudru,- 1 1/2 szklanki bardzo rozdrobnionych orzechów włoskich,- 2 1/2 szklanki bitej śmietany,- truskawki sporo ich trzeba. Posmarować tłuszczem formę. Ułożyć biszkopty na dnie i po bokach. Nasączyć likierem kawowym. odstawić.Ubić masło i cukier puder, Dodawać powoli 1/2 szklanki likieru kawowego i orzechy. Dodać ubitą śmietanę. Wyłożyć 1/3 masy na biszkopty. Na to nałożyć truskawki. Na truskawki wyłożyć warstwę biszkoptów. Nasączyć biszkopty likierem. Znowu wyłożyć masę i truskawki. Resztę masy wyłożyć na truskawki. Truskawki powinny być wciśnięte lekko. Przykryć papierem. Na papier nałożyć talerz i docisnąć.. Gotowe. Dać do lodówki na dobrych parę godzin. Przed podaniem można udekorować bita śmietaną i truskawkami.
Truskawkowe ciasto
Składniki:CIASTO:- 1 kg truskawek,- 3 serki homogenizowane waniliowe,- 0,5 kostki margaryny,- 0,5 szklanki cukru,- 3 żółtka,- 2 szklanki mleka w proszku,- 2 łyżki żelatyny,- 2 opakowania biszkoptów. PONCZ:- 3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,- 2 łyżki wódki lub spirytusu. 1. Żółtka ubić razem z cukrem (można na parze jak wam się będzie chciało).2. Margarynę pokroić w kostkę i ucierać dodając żółtka aż wyjdzie gładka masa.3. Następnie dodać serki i mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawic do lodówki.v 4. W tym czasie przygotować żelatynę wsypując 2 łyżki do 1/3 szklanki z wrzątkiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.5. Kawę zalać wrzątkiem i dodać alkohol. Przestudzić. Jak już nie będzie parzyła maczać w niej biszkopty ( w miarę szybko żeby za bardzo nie nasiąkły) i układać na dnie tortownicy lub blaszki.6. Ostudzona żelatynę dodawać ciurkiem do kremu wolno miksując ok 1 min. a następnie część kremu przełożyć na biszkopty.7. Odszypułkowane i umyte truskawki pokroić na połówki i układać na kremie.8. Na to kolejna warstwa biszkoptów, kremu i truskawek. Odstawić do lodówki na co najmniej 1.5-2 h.
Puklas