Makowiec w cieście cytrynowym
Ciasto: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła lub margaryny, 6 jaj, skórka i sok z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 30 dag maku, 3 jaja, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, olejek migdałowy
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wy mieszać. Masło z cukrem i żółtka mi utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do tortownicy wy smarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 min w średnio na grzanym piekarniku.
Puklas