Ptasie mleczko
Placek:
25 dkg twardej marmolady
1 szkl cukru grysiku
10 dkg masla lub margaryny
2 całe jajka
4-5 łyżeczek kakao
1 szkl mleka (troszeczke zostawić na rozpuszczenie sody)
2 szkl mąki
Zapach lub cukier waniliowy
1 lyżeczka sody
Dodawać kolejno wszystkie składniki i ucierać. Piec około 30 minut , w prodiżu 40 minut
Masa grysikowa:
2 szkl mleka
3 łyzki grysiku – mleko i grysik ugotować na gęsto , wystudzić
25 dkg masła( tylko masło)
11/2 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
Ugotowac grysik na mleku na gesta papke , dodac cukier waniliowy .
Ucierac maslo z cukrem dodając po łyżce zimnego grysiku . Nałożyć na upieczony placek i polac polewa.
Polewa:
10 dkg margaryny
2 lyzki kakao
2 lyzki cukru
Kakao i cukier utrzec i wlac do niej utarte kakao z cukrem
KRUCHY PLACEK PRZEKŁADANY
50 dkg maki
15 dkg cukru pudru
½ proszku do pieczenia
25 dkg tluszczu(Pol smalcu , Pol margaryny)
2 lyzki kwasnej smietany
2 surowe zoltka
Zamiesic ciasto, podzielic na 2 placki ( maja być cienkie i piec je na pergaminie – po upieczeniu pergamin ściągnąć )
MASA:
25 dkg masla
25 dkg cukru pudru
Maslo utrzec z cukrem , dodawac po 1 lyzce kwasnej smietany , dodac sok z jednej cytryny .
Placek posmarowac dzemem , na to nakładamy biszkopty , na biszkopty mase, na koniec przekladamy drugim plackiem .
Można posypac cukrem pudrem
SERNIK SMAŻONY
1 kg sera
40 dkg cukru pudru
20 dkg masla lub margaryny
4 zoltka
1 cytryna
Bakalie
2 lyzki maki ziemniaczanej
Ser zemlec na maszynce ; maslo roztopic , nastepnie dodawac wszystkie składniki ( oprocz maki ziemniaczanej) .Gotowac na wolnym ogniu ucierając ; pod koniec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej – niech tylko zakipi ; nastepnie wystawiamy do ostudzenia
Ostudzony ugotowany ser wykladamy na biszkopty ( 4 paczki malych biszkoptow)
SERNIK INNY
CIASTO:
3 szklanki maki
30 dkg margaryny
Proszek do pieczenia
5 dkg kakao
3 zoltka
1 cale jajko
11/2 szklanka cukru pudru
1 lyzka smietany
Z tych składników zagniesc ciasto , podzielic je na 2 czesci .
SER:
1,20 kg sera odduszonego
8 zoltek
20 dkg margaryny
W/w składniki dodawac po kolei i ucierac ; dodac - skorke z cytryny lub pomarańczy + rodzynki; nastepnie dodac 2 budynie śmietankowe- ucierac ; dodac osobno ubita piane z bialek ( 8 zoltek 3 bialka z placka ) . dobrze wymieszac .
Rozwałkować placek , nałożyć na niego ser i przykryc drugim plackiem .
Piec 1 godz. W srednio nagrzanym piekarniku
Puklas