SERNIK „ZŁOTA ROSA”
Ciasto
3 szklanki maki zagnieść (jeśli jest mała blaszka można dać mniej 3 żółtka składników
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wylepić brzegi i spod formy wysmarowanej tłuszczem
Składniki:
1 kg twarogu (np. Defiko – wiadereczko)
3 cale jajka
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
½ szklanki oleju
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel – mogel.
Dodać ser, mleko. Wymieszać. Następnie dodać budyń i na końcu olej.
Gotowa masę wlać do wyłożonej ciastem blaszki
Piec 40 45 minut w temp. 180 - 200 stopni
10 minut przed zakończeniem pieczenia należy
Ubić 3 białka z ½ szklanka cukru, położyć na ciasto i zapiec ok. 10 minut.
Po upieczeniu okroić ciasto przy brzegach blachy.
SMACZNEGO
Puklas