Likier z czarnych porzeczek Skladniki: Czarna porzeczka bez szypulek 1kg Cukier 1kg Wodka czysta 1 butelka Spirytus 100 gr Przepis: Czarna porzeczke po oplukaniu wsypac do szklanego sloja,zasypac cukrem i postawic w nasloniecznonym miejscu,przykrywajac sloj gaza.Po dwoch dniach zawartosc sloja wymieszac i pozostawic na sloncu tak dlugo,az cukier pod wplywem wydzielajacego sie soku calkowicie rozpusci sie.Gdy to nastapi sloj zalac wodka i spyrytusem,szczelnie zamknac i pozostawic w chlodnym ciemnym miejscu na kilkanascie dni .Po uplywie tego czasu potrzasnac slojem tak,aby zawartosc sloja dokladnie sie wymieszala,odstawic na kilka minut,po czym powoli zlewac likier do czystych suchych butelek.Butelki szczelnie zakorkowac i przechowywac w chlodnym miejscu.Pozostale owoce mozna powtornie zalac wodka,badz zuzyc do dekoracji tortow lub deserow.
Puklas