Przygotuj:
2 kg chudego surowego boczku ze skórą
gorąca marynata:2 szklanki ciemnego piwa2 szklanki wody6 łyżek ciemnego sosu sojowego2 łyżki miodu
sucha marynata:3 łyżki soli gruboziarnistej (można zastąpić zwykłą)2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu3 łyżeczki cukru2 łyżeczki mielonego kminku1/2 łyżeczki mielonych goździków
1. Skórę boczku nakłuj dość gęsto (co 2 cm) płytko czubkiem noża.
2. W dużym rondlu zagotuj wszystkie składniki gorącej marynaty. Włóż mięso na pół minuty, następnie obróć na drugą stronę i gotuj następne pół minuty. Boczek wyjmij i odstaw na bok, a marynatę wylej.
3. Rozgrzej dość silnie małą patelnię, wrzuć do niej wszystkie składniki marynaty suchej i cały czas mieszając praż przez 2 minuty, odstaw do ostygnięcia.
4. Natrzyj mięso przyprawami z jednej strony, tej, na której nie ma skóry. Powieś mięso w przewiewnym i chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin (najlepiej na noc).
5. Obsuszony boczek ułóż skórą do góry na kratce do pieczenia umieszczonej nad blachą z wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 2,5 godziny. Po tym czasie zwiększ ponownie temperaturę do 220 stopni i pozostaw w niej mięso przez 15 minut.
6. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
I jeszcze coś specjalnego, wspomnianego na początku listu.
A jest to łyżka. Ale to nie jest taka zwykła łyżka. Ma prawie pół metra długości. Jest wykonana z drewna. Bez tej łyżki trudno upichcić coś w kociołku.Taką właśnie teraz łyżkę otrzymasz od nas gratis do każdego kociołka. Bo kociołek to przebój tego lata. Zobacz >>
Pozdrawiam serdecznie,Grzegorz
Puklas