Buchty drożdżowe
Autor (źródełko): Gery
Data: 2004-05-16
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:20
Kategoria: Ciasta drożdżowe.
Składniki:
30 dag mąki
3 dag drożdży
5 dag cukru
3 szt jajek
mleko
5 dag tłuszczu
skórka obtarta z cytryny
masło -- do smarowania foremek
powidła śliwkowe -- lub dżem do nadzienia (najlepszy wiśniowy lub z róży)
Podłużną blaszkę wysmarować masłem, mąkę przesiać.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem.
Dodać mąkę, żółtko, cukier, a także tłuszcz i skórkę cytrynową.
Zagnieść ciasto i wyrabiać małe bułeczki, dając do środka powidła lub dżem.
Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny.
BULECZKI CYNAMONOWE
Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum
Kategoria: Chleb.
Rozczyn:
1/2 szkl. cieplej wody
1 lyzeczka cukru
1 lyzka suchych drozdzy (lub okolo 2,5 dkg swiezych)
Ciasto:
3,5 szkl. maki
1/2 szklanki gestej kwasnej smietany
5 dkg masla (albo margaryny)
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 lyzeczki soli
Nadzienie:
1 szklanka brazowego cukru
1 lyzka cynamonu
5 dkg masla
Wsypac jakies 2,5 szklanki maki do duzej miski.
Zrobic rozczyn i wlac go do maki. Zostawic na pare min.
W garnku rozgrzac maslo, smietane, cukier i sol. Gdy sie rozpuszcza dodawac po jednym jajka dobrze mieszajac za kazdym razem.
Wlac do duzej miski, wymieszac, dodawac po trochu reszte maki, ciagle mieszajac. Wyrobic silnym mikserem albo ugniesc rekoma (ja wyrabiam najpierw mikserem a potem ugniatam na desce tak jak kazde drozdzowe ciasto).
Zostawic na jakas godzine do wyrosniecia.
Wymieszac brazowy cukier z cynamonem. Maslo rozpuscic w niewielkim garnuszku. Ciasto rozwalkowac na dosc duzy prostokat (jakies 40 x 30 cm). Posmarowac czescia rozpuszczonego masla, gesto posypac cukrem z cynamonem. Na to mozna wysypac rodzynki, posiekane orzechy i.t.p. bakalie (co dusza zapragnie), ale ja robie juz bez tych dodatkow.
Zwinac jak najscislej zaczynajac od dluzszego boku (tak jak rolade). Posmarowac znow rozpuszczonym maslem, pokroic na 15 kawalkow i ukladac na natluszczonej blaszcze przecieciem do gory (wychodza takie zawijance). Posmarowac resztka masla i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku jakis 20-25 min. (tak aby byly lekko zlote).
Rosna wspaniale a pachna tak, ze slow brak....
Sa niestety tuczace, ale jesli ktos moze sobie pozwolic to bardzo polecam (zreszta mozna zjesc kawalek a reszte zostawic dla rodziny i znajomych
zapewniajac sobie ich dozgonna wdziecznosc )
Przepraszam, ze tak sie chwale, ale naprawde sa dobre a najlepsza rekomendacja jest to, ze moj starszy syn, ktory od kuchni trzyma sie jak najdalej zdecydowal sie je robic osobiscie (tyle ze pod moim okiem). A on woli isc glodny spac, niz zrobic sobie kawalek chleba, wiec docencie jak bardzo mu na nich zalezalo...
W ogole to ja zawsze robie podwojna porcje. I jedna pieke normalnie, a druga po wyrobieniu wstawiam do lodowki. I nastepnego dnia (bo do nastepnego dnia raczej ta pierwsza porcja w moim domu sie nie uchowa) tylko rozwalkowuje ciasto, nadziewam, zwijam, kroje i pieke. I bez wiekszego wysilku znow mam uszczesliwionych chlopakow w domu
To ciasto mozna zreszta przygotowac juz niemalze w calosci poprzedniego dnia i zostawic w lodowce na blaszce (szczelnie przykryte) calkowicie przygotowane do pieczenia. Ono na tym lezakowaniu jeszcze zyskuje! A rano wystawic na troche na zewnatrz a potem wstawic do piekarnika, wziac w tym czasie prysznic i mamy mamy na sniadanko przecudnie pachnace buleczki. Wspanialy pomysl na niedzielne sniadanie!
P.S. Znakomicie tez te buleczki sie mroza. To na wypadek, gdy nie kazdy moze zjesc ilch tyle co moi chlopcy
Buleczki ziolowe
Autor (źródełko): Kwiatuszek
Wspaniale chrupiace i pachnace ziolami, takie troche inne, "odrywane" buleczki
1 szklanka cieplej wody
3 szklanki maki
1 lyzeczka soli
1 3/4 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzka cukru
2 lyzki mleka w proszku
1 1/2 lyzki masla
Ziolowa otoczka:
5 lyzek oliwki
1 lyzeczka suchego oregano
1 lyzka swiezej posiekanej pietruszki lub 1 lyzeczka suchej
1 lyzka swiezego posiekanego koperku lub 1 lyzeczka suchego
szczypta tymianku
1 duzy zabek posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki czosnku granulowanego
troszke cebuli w proszku
3/4 szklanki utartego parmezanu (niekoniecznie)
Wlac ciepla wode do duzej miski, wsypac drozdze i chwilke poczekac az utworza sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki ciasta i wyrobic, az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Przelozyc na stolnice i wyrabiac 8-10 minut, az ciasto bedzie gladkie, lsniace i elastyczne. Przelozyc z powrotem do lekko natluszczonej miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. W czasie kiedy ciasto rosnie przygotowac ziola: Na bardzo malym ogniu podgrzac olej, dodac ziola, czosnek i cebule, lekko podgrzac i zdjac z palnika, zostawic aby olej nabral aromatu. Przygotowac mala forme na babke o srednicy 20cm, mozna uzyc inna forme bez kominka, ale tez powinna byc glebsza niz 5cm, posmarowac maslem lub olejem.
bajaderka
Forumowicz/ka
Wyslane: 1 Lip, 2004 04:23:51
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, przelozyc je na stolnice, podzielic na pol i kazda czesc podzielic na 16 malych (troszke wiekszych niz orzech wloski) kawalkow (w sumie bedzie 32). Kazda buleczke otoczyc w mieszance olejowo-ziolowej, potem w startym parmezanie i ukladac warstwami w formie babkowej. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine. Piec w temperaturze 190 C przez 20-30 minut, az powierzchnia bedzie ladnie zrumieniona i patyczek wbity w sam srodek babki bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i wylozyc na talerz. Podawac jeszcze cieple. Mimo, ze buleczki polacza sie w calosc podczas pieczenia, to "granice" kazdej buleczki sa doskonale widoczne i z latwoscia mozna je odrywac.
Doskonale jako pieczywo do salat, czy obiadu. Zimne dobre sa do kanapek
-------
mniamniam.pl
Bułeczki
Kategoria: Ciasteczka.
1/2 kg mąki
1 opakowanie drożdży -- suszone
1 szklanka mleka -- letnie
szczypta cukier
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
Mąkę wymieszać w misce z drożdżami, solą i szczyptą cukru. Wlać mleko. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie sprężyste i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować wałeczki dl. ok. 20 cm i średnicy 2 cm. Splatać je w dowolne kształty, np. precelki, kokardy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypać sezamem i makiem Odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 20 min. w temp. 220 stopni C. Bułeczki wyszły naprawdę śliczne. Sadze, że równie dobrze można zrobić takie bułeczki w wersji słodkiej, dodając trochę cukru.
Bułeczki cynamonowe Rajdusi
Autor (źródełko): forum.acton.pl
Kategoria: Ciasta.
Na zyczenie Asi podaje przepis, który podała kiedyś Rajdusia. Dobrze, że go sobie zapisałam
150g masła
800g mąki
500ml mleka
50g świeżych drożdży
100g cukru
szczypta soli
Masa:
6 łyżek masła
4 łyżki cukru
2 łyśki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2 żółtka do posmarowania bułek
cukier kryształ do posypania
1. Drozdże rozdrobnić, wymieszać ze 100ml mleka, 1 łyżką cukru, oprószyć mąką. Odstawić w ciepłe miejsce.
2. Rozpuścić masło, dodać mleko, ogrzać do temperatury 35 stopni C, wymieszać z przesianą mąką, dodqać zaczyn z drożdży, cukier i sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać je około 10 minut. Odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3. Przygotować masę: rozetrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
4. Ciasto podzielić na na 4 części i kolejno rozwałkowywać je na placki o grubości 1cm. Placki posamrować masą i zwijać w rulony. Rulony ciasta pokroić na krązki o grubości 1,5-2cm, rozłożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym żółtkiem oraz posypać cukrem gruboziarnistym. Piec ok. 15-20 minut w temp. 200-220 stopni C.
Bułeczki drożdżowe z serem
Autor (źródełko): Internet
Data: 2004-01-06
45 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg smalcu
2 szt jajek
1/4 litra mleka
2 1/2 dkg drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
30 dkg sera białego
1 szt jajka
Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.
Bułeczki pizzowe
Kategoria: Wegetariańskie, Przekąski, Kluski, pierogi, pyzy.
150 g drożdży
100 g margaryn -- płynna
2 dl wody
9 dl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki margaryn -- do smażenia - nadzienie
4 szt cebul -- nadzienie
3 ząbki czosnku -- nadzienie
4 szt pomidorów -- nadzienie
4 łyżki przecieru pomidorowego -- nadzienie
1 łyżeczka oregano -- nadzienie
1 łyżeczka bazylii -- nadzienie
pieprz
Podgrzać margarynę i wodę do 37", włożyć drożdże i wymieszać. Wymieszać z jajkami, solą, mąką i proszkiem do pieczenia - dokładnie wyrobić - rośnie 45 min. Czasem dodaje jakieś resztki wędliny, pieczarki, zależnie od wystroju wnętrza lodówki (daje co mam pod ręką). Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, wystudzić. Ja robię sobie 20 kulek w miarę równych i wałkuję każdą, nakładam nadzienie, zlepiam do dołu, smarowanie jajkiem, na to żółty starty ser i do pieca. Piec w 220" aż będą ładnie rumiane (ok. 15 min.)
Bułeczki z bananami
Autor (źródełko): Strzalka
Kategoria: Potrawy z mikrofali, Chleb.
• 1 1/2 szklanki mąki
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 szklanka cukru
• 80g masła
• 2 jaja
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 3/4 szklanki rozgniecionych bananów.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy jajka po jednym na raz, a następnie banany z kwaśną śmietaną. Całość mieszamy stopniowo dodając mąkę. Napełniamy foremki żaroodporne do 3/4 wysokości i pieczemy przez 3.5 minuty w średniej temperaturze. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Gotowe bułeczki możemy posypać cukrem cynamonowym (1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki cynamonu).
Przepis jest podany na 12 bułeczek, natomiast czas pieczenia jest podany dla 6 bułek pieczonych jednocześnie.
-------------
restaurants.pl
Bułeczki z niespodzianką a'la Marelene
Autor (źródełko): Marelene
4 kajzerki
25 dag grzybów -- (leśnych lub pieczarek)
4 jaja
duża cebula
15 dag startego żółtego sera
masło
Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę nasmarować wewnątrz masłem. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno pokroić, usmażyć i przyprawić. W zagłębienia powstałe w każdej z bułek najpierw włożyć trochę nadzienia, następnie wbić po jednym jaju i posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20 min
Bułeczki z płatków kukurydzianych
Autor (źródełko): Anki
Znalazlam cos takiego. Przepisu nie wyprobowywalam wiec nie gwarantuje ze wyjdzie cos pysznego
75 g platkow kukurydzianych
2 dl mleka
1 jajko
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ok 200 g maki
100 g bakalii np rodzynek, skorki pomaranczowej
Platki trzeba drobniutko pokruszyc. Wszystkie skladniki wrzucic do miski i szybko wymieszac. Nastaw piekarnik na 225 a zegarek na 15 min. Z ciasta sklec 8 buleczek, uloz je na blasze wylozonej papierem i wsun do piekarnika. Maja sie piec 12 minut (w miare jak piekarnik sie nagrzewa chyba?).
Bułka z niespodzianką
Autor (źródełko): Ania M
Data: 2003-02-11
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Kategoria: Przekąski, Makaronowe różności.
Ilość porcji: 4
20 dkg makaronu -- typu krajanka - ugotować
1 szt bułki paryskiej -- odciąć czubki i usunąć miąższ
2 szt jajek -- ugotowane na twardo
1 pęczek brokuł -- ugotowane
1 szt cebuli -- pokroić
2 ząbki czosnku -- zmiażdżony
2 łyżki sera żółtego -- starty
bazylia
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Cebulę przesmażyć z czosnkiem na oleju. Brokuły i jajka posiekać, wymieszać z makaronem, cebulą, serem i przyprawami. Wyrobić na jednolitą masę.
Napełnić masą bułkę, piec w rozgrzanym piekarniku 15 min, aż się zrumieni.
Podawać gorącą, pokrojona w grube plastry, z sałatą.
Bułki o smaku mocno maślanym z kruszonka słodką i złocistą
Autor (źródełko): www.mniammniam.pl
Data: 2003-11-03
Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Ilość porcji: 10
Ocena: a taki niedzielny poranek z kawałkiem własnoręcznie upieczonej bułki, to jest dopiero coś!!! wielkiego coś. a jak do tego dżem domowy, to już jest to przeogromne coś, co nie???
:)))
4,5 szklanki mąki pszennej przedniej jakości
4 łyżki masła
szklanka mleka o temperaturze pokojowej
opakowanie drożdży instant lub 4 dag drożdży zwykłych
pół szklanki cukru
kruszonka:
pół szklanki mąki
dwie czubate łyżki cukru
dwie łyżki masła
do wysmarowania formy i ciasta:
żółtko
łyżka masła
sposób przygotowania
To na prawdę nie jest trudne - znaczy się zrobienie przepysznych, bułek maślanych.
Bułkę rozpoczynam od roztopienia masła - będę je wlewać do ciasta, kiedy będzie miało temperaturę pokojową.
Jeśli nie mam drożdży instant, to właśnie teraz jest czas na przygotowanie zaczynu ze zwykłych drożdży: do miseczki wrzucam drożdże, dodaję łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego mleka i mieszam wszystko ze sobą. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce - jeśli po mniej więcej 10 minutach podwoi swoją objętość, znak, iż drożdże są ok., jeśli zaś nie, pędzę do sklepu po nową porcję [ale już do innego sklepu, niż ten, w którym kupiłem drożdże bublowe...].
Kiedy masło już rozpuszczone i stygnie, czas na pozostałe czynności przygotowawcze.
Jajka ubijam z cukrem za pomocą miksera na jedwabisty kogiel mogiel.
Do miski przesiewam mąkę - dzięki temu będzie więcej w niej powietrza, a i farfocli się człowiek z niej pozbędzie.
Do mąki dodaję drożdże, mleko, jaja z cukrem i szczyptę soli i przestudzone masło. Mieszam wszystko i wyrabiam bardzo dokładnie ciasto - jeśli się mocno lepi do rąk, dosypuje odrobinę mąki. Ciasto powinno być jednolite i doskonale wyrobione - ale nie trzeba tego robić godzinę - wystarczy 5 minut energicznego wyrabiania.
Wyrobione ciasto zostawiam nakryte ściereczką w ciepłym miejscu - jeśli macie piekarnik, to jest właśnie to najlepsze miejsce - po prostu nastawiam go na temperaturę 30-40 stopni i wkładam do niego miskę z ciastem.
Kiedy ciasto rośnie, czas na przygotowanie kruszonki: wszystkie składniki razem zagniatam i wyrabiam przez chwilę, aż się połączą. Ciasto na kruszonkę wkładam do zamrażalnika.
Kiedy ciasto na bułkę podwoi swoją objętość [trwa to około 30-40 minut], wyrabiam je jeszcze przez chwilę i umieszczam w wysmarowanym masłem foremkach [to jest porcja na dwie foremki 26 cm], smaruję rozbełtanym żółtkiem i posypuję kruszonką startą na tarce.
Ciasto przykrywam ściereczką i jeszcze raz odstawiam do ponownego wyrośnięcia - jednak teraz wystarczy już tylko 10 minut.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do ślicznego zrumienienia - około 20-30 minut.
Po upieczeniu, wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kilka minut - dopiero po tym czasie wyjmuję z foremek.
Pachnie tak obłędnie....
Dodatkowe informacje
Upieczoną i wystudzoną bułkę można zamrażać.
Bułkę można wzbogać posypując różnymi dodatkami: płatkami migdałowymi, orzechami, pestkami słonecznika. Owe dodatki można wrzucić również do środka ciasta podczas drugiego zagniatania.
Opinie:
Ciasto pierwsza liga!!!!!!! Super smaczne super proste. Tylko jak juz poprzednio stwierdziliscie zdecydowanie 2 razy wiecej cukru i jak dla mnie podwojna ilosc kruszonki :]
SCRILLA [15.10.2003 16:42]
Macie rację trzeba dodać podwójną porcję cukru, a poza tym pychota. Polecam szczególnie młodym i niedoświadczonym. Nie może nie wyjść!!!!!!!!!!!!
dworent [4.10.2003 14:21]
Przed chwilką wyjełam bułeczki z piekarnika...hmm, musz eprzyznać że mimo moich najszczerszych chęci dużego wysiłku i delikatności, niestety nie wyszły :(
...
Puklas