Chleb zytni na zakwasie parzony.txt

(1 KB) Pobierz
Chleb zytni na zakwasie parzony

--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Maka zytnia 4 kg.
Rozczyn 50 dag.
Sol 4 dag.
Kminek 1 lyzka
Woda 2 litry 

--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:

Rozczyn mozna nabyc w piekarni lub pozostawic z poprzedniego pieczenia.1/2 kg.maki wsypac do duzego kamiennego garnka i zalac jednym litrem wrzacej wody,ciagle mieszajac,az do calkowitego zaparzenia sie maki.Naczynie z zaparzona maka przykryc i pozostawic na ok.3 godziny.Jednym litrem cieplej wody rozrzedzic rozczyn,po czym dodac do zaparzonej maki i dokladnie szybko wyrobic calosc lyzka lub wioslem drewnianym.Powierzchnie ciasta wyrownac,posypac cienka warstwa maki i przykryc gruba warstwa plotna.Pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia ok.20 godzin.Po wyrosnieciu dodac reszte maki,sol kminek,dobrze wyrobic i ponownie pozostawic do wyrosniecia na ok.3 godzyny.Z wyrosnietego ciasta formowac okragle lub podluzne bochenki,nastepnie ulozyc je w koszykach lub w formach i zaraz po wyrosnieciu wyjac i wlozyc do nagrzanego pieca.Chleb mozna tez formowac recznie i zaraz wkladac do goracego piekarnika.Po godzinie pieczenia wierzch chleba zwilzyc woda i odwrocic w piecu dla rwonomiernego wypieczenia.Piec dalej przez okolo 1 godzine.Po wyjeciu z pieca chleb ponownie zwilzyc woda najlepiej za pomoca szerokiego plaskiego pedzla.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin