Szparagi gotowane.rtf

(6 KB) Pobierz
Szparagi gotowane

Szparagi gotowane

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg szparagów

10 łeczek masła

1 łka tartej bułki

cukier, sól

 

Na początku przygotuj szparagi - obierz je, odłam zdrewniałe części i zwiąż w pęczki. Opłucz zimną wodą. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 minut. Gdy widelec będzie łatwo wchodził w koniec szparaga, wyjmij wszystkie i dokładnie osącz.

 

Szparagi ułóż na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblej masłem ze zrumienioną tartą buł, a pozostałe masło podaj osobno w sosjerce.

 

Gotowane szparagi mogą być odrębnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi możesz polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Pamiętaj, aby część sosu podać oddzielnie w sosjerce.

 

Szparagi możesz również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, winegret, remoulade. Ostudzone szparagi pokrój wówczas na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i podawaj mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin