Szparagi gotowane
Składniki na 4 porcje:
1 kg szparagów
10 łyżeczek masła
1 łyżka tartej bułki
cukier, sól
Na początku przygotuj szparagi - obierz je, odłam zdrewniałe części i zwiąż w pęczki. Opłucz zimną wodą. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 minut. Gdy widelec będzie łatwo wchodził w koniec szparaga, wyjmij wszystkie i dokładnie osącz.
Szparagi ułóż na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblej masłem ze zrumienioną tartą bułką, a pozostałe masło podaj osobno w sosjerce.
Gotowane szparagi mogą być odrębnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi możesz polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Pamiętaj, aby część sosu podać oddzielnie w sosjerce.
Szparagi możesz również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, winegret, remoulade. Ostudzone szparagi pokrój wówczas na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i podawaj mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.
Puklas