Ziemniaki pieczone ze śmietaną.rtf

(5 KB) Pobierz
Ziemniaki pieczone ze œmietan¹

Ziemniaki pieczone ze śmietaną

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków

półtorej szklanki śmietany kremówki

szczypta gałki muszkatołowej

2 łeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Na początku przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, potem osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą i pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin