Zimny talerz
Składniki:
8-12 liści sałaty
4 jaja
4 pomidory
2 ogórki
żółta lub czerwona papryka
pęczek rzodkiewek
pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
sałatka ziemniaczana na zimno
sos jogurtowy z curry:
2 (po 150 ml) opakowania jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki curry
kurkuma
cukier
sól, biały pieprz
Liście sałaty opłucz i osusz. Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź i obierz. Pomidory, paprykę, rzodkiewki i ogórki umyj, odsącz. Pomidory pokrój w ósemki, rzodkiewki w plasterki, paprykę w paski lub krążki, ogórki obierz i pokrój w półplasterki. Składniki sosu wymieszaj i schłódź w lodówce.
Na czterech talerzach rozłóż po 2-3 liście sałaty, a na niej rzędami: ogórek, pomidor, rzodkiewkę, paprykę. Obok sałaty połóż po 2 połówki jaj. Całość posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawaj z sałatką ziemniaczaną oraz z sosem jogurtowym.
Zimny talerz jest wspaniałym posiłkiem na upalne letnie dni. Możesz - według uznania - zmienić dodatki, np. zamiast sosu jogurtowego podać winegret lub inne sałatki.
Puklas