Zimny talerz.rtf

(7 KB) Pobierz
Zimny talerz

Zimny talerz

 

Składniki:

8-12 liści sałaty

4 jaja

4 pomidory

2 ogórki

żółta lub czerwona papryka

czek rzodkiewek

półczka drobno posiekanego szczypiorku

l, pieprz

sałatka ziemniaczana na zimno

sos jogurtowy z curry:

2 (po 150 ml) opakowania jogurtu naturalnego

2-3 łeczki curry

kurkuma

cukier

l, biały pieprz

 

Liście sałaty opłucz i osusz. Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź i obierz. Pomidory, paprykę, rzodkiewki i ogórki umyj, odsącz. Pomidory pokrój w ósemki, rzodkiewki w plasterki, paprykę w paski lub krążki, ogórki obierz i pokrój w półplasterki. Składniki sosu wymieszaj i schłó w lodówce.

 

Na czterech talerzach rozłóż po 2-3 liście sałaty, a na niej rzędami: ogórek, pomidor, rzodkiewkę, paprykę. Obok sałaty połóż po 2 połówki jaj. Całość posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawaj z sałatką ziemniaczaną oraz z sosem jogurtowym.

 

Zimny talerz jest wspaniałym posiłkiem na upalne letnie dni. Możesz - według uznania - zmienić dodatki, np. zamiast sosu jogurtowego podać winegret lub inne sałatki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin