Galareta ze skor wieprzowych Skladniki: Skory wieprzowe Marchew mala 1 szt. Seler maly 1 szt. Pietruszka 1 szt. Jaja 2-3 szt. Lisc laurowy,ziele angielskie,sol,galazki pietruszki lub selera Przepis: Skory wieprzowe po dokladnym oczyszczeniu z wlosia wlozyc wraz z oczyszczonymi warzywami do garnka i zalac zimna woda.Do garnka dodac wedlug uznania przyprawy bez zieleniny i gotowac na wolnym ogniu,bez przykrycia,do miekkosci skor.Jaja umyc i ugotowac na twardo.Miekkie skory wyjac z wywaru,wystudzic ,pokroic na mniejsze kawalki i zemlec w maszynce do mielenia miesa.Wywar przecedzic i do czystego dodac zmielone skory.Calosc lekko przestudzic,lecz nie doprowadzic do zastygniecia.W miedzyczasie jaja obrac i pokroic na plastry.Forme do galarety lub salaterke udekorowac na dnie plastrami jaj i listkami zieleniny,po czym zalac cienka warstwa gestniejacej juz galarety.Naczynie wlozyc na chwilke do lodowki,a gdy galareta sie zetnie sklejajac elementy dekoracyjne,wyjac ja i zalac pozostala czescia galarety.Podawac z dodatkiem pieczywa i octu.
Puklas