kulinaria dla dzieci.doc

(1621 KB) Pobierz
Potrawka z kurczaka ze śliwkami i miodem

114

 

POTRAWKA Z KURCZAKA ZE ŚLIWKAMI I MIODEM

Dla dziecka od: 3 lat

kurczak lub 2 filety z kurzych piersi podzielone na mniejsze kawałki, ¼ kilograma umytych i wydrylowanych śliwek, 1 - 2 drobno posiekane cebule, 4 łyżki masła, 4 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka szafranu, sól i pieprz.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mięso, masło i cebulę włóż do garnka, wsyp sól, pieprz i szafran. Podsmażaj chwilę (uważaj, żeby się nie zrumieniło), wlej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Kawałki kurczaka przełóż na talerz, a do wywaru dodaj śliwki, miód i cynamon. Duś, aż sos zgęstnieje. Mięso włóż do sosu i podgrzej. Podawaj z ryżem

CIELĘCINA Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ

Dla dziecka od: 2 lat

Niecałe 20 dag drobno pokrojonej cielęciny, 25 dag dyni lub patisona, drobno pokrojone w kostkę, duża marchew w plasterkach, 5 dag przebranej i wypłukanej soczewicy, łyżeczka koncentratu pomidorowego, puszka pasteryzowanych pomidorów we własnym soku (40 dag).

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut. Potrawę podaje się z ryżem i zielonymi warzywami, np. brokułami lub brukselką. To lekkostrawne danie po zmiksowaniu nadaje się także dla młodszych dzieci.

CYGAŃSKI KOCIOŁEK

Dla dziecka od: 2 lat

¼ kilograma mięsa wołowego, 2 niepełne szklanki ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę, 2-3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) pokrojone na kawałeczki, 2 pokrojone cebule, 2 pomidory albo łyżka koncentratu pomidorowego, mała cukinia pokrojona w kostkę (niekoniecznie), 2-4 szklanki wody lub rosołu, liść laurowy, łyżeczka cukru, sól i pieprz, cząber (niekoniecznie), olej do smażenia, natka zielonej pietruszki (do posypania)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^W sporym garnku zeszklij cebulę. Dołóż ziemniaki, paprykę, mięso i, mieszając, przez chwilę podsmażaj. Dodaj pozostałe składniki i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i mięso zmiękną. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką

BIGOSIK WARZYWNY

Dla dziecka od: 1 roku

40 dag ziemniaków, 35 dag marchwi, 35 dag białej kapusty, 10 dag cebuli, 10 dag selera, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżki masła. 0,5 łyżki mąki . Sól i kostka rosołowa do smaku

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Kapustę i cebulę oczyścić i pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z przyprawami, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do warzyw, następnie dodać śmietanę i zagotować. Podawać z dodatkiem pieczywa.

RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI

Dla dziecka od: 2 lat

45 dag filetów z makreli mintaja lub karpia (bez skóry), 45 ml oliwy (trzy łyżki), sok z połówki cytryny, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy, łyżeczka miodu, posiekana czerwona papryka, 2 pokrojone w kostkę małe cukinie, 30 dag ziemniaków pokrojonych na ćwiartki, posiekana czerwona cebula, 4 pokrojone pomidory.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^W rondlu mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek, musztardę i miód. Dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Potem do rondla wkładamy rybę i dalej dusimy przez 10 - 15 minut. Potrawę rozgniatamy widelcem. Można zamrażać w porcjach

FELAFELKI

Dla dziecka od: 2 lat

Puszka groszku, ½ pokrojonej czerwonej papryki, łyżeczka mielonej kolendry, łyżka posiekanej natki pietruszki, rozdrobniony ząbek czosnku (niekoniecznie).

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Składniki miksujemy. Z masy formujemy małe kulki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C albo smażymy w dużej ilości oleju przez 5 minut. Kulki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy po ostudzeniu

FRITATA - WARZYWA W JAJKU

Dla dziecka od: 2 lat

30 ml (2 łyżki stołowe) oliwy z oliwek, posiekana cebula, czerwona papryka oczyszczona i drobno pokrojona, drobno pokrojona mała cukinia, zmiażdżony ząbek czosnku, 20 dag odsączonej kukurydzy z puszki, 2 pokrojone pomidory bez ziaren i skórki, 2 łyżki świeżych ziół, np. bazylii, natki pietruszki, kopru czy oregano, 5 lub 6 lekko ubitych jajek.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, paprykę i cukinię, a gdy trochę zmiękną, dodajemy czosnek, kukurydzę, pomidory i zioła. Warzywa zalewamy jajkami i smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 - 15 minut, aż jajka zupełnie się zetną.

KLUSKI PÓŁFRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

Dla dziecka od: 2 lat

ciasto: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżki masła, woda lub mleko, sól , nadzienie: ½ kilograma śliwek węgierek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Masło utrzyj na pulchną masę, wrzuć jajka (po jednym), lekko posól, wsyp mąkę i dodaj tyle płynu, by ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Wyrabiaj je starannie na gładką masę. Zagotuj i osól wodę. Kładź kluski łyżką na wrzątek, a po wypłynięciu wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj. Poczekaj, aż ostygną. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Śliwki umyj i wydryluj. Wymieszaj z kluskami oraz cukrem i przełóż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła i posyp bułką tartą. Zapiekaj ok. 20 min.
Ze śliwkami można też zapiekać ugotowany makaron albo ryż.

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I SERA (BEZ GLUTENU)

Dla dziecka od: 1 roku

szklanka kaszy gryczanej, 2 szklanki wody, łyżka masła, 30 dag twarogu (1 ½ szklanki), 2 jajka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub listków mięty (niekoniecznie), pieprz (niekoniecznie), sól, tarta bułka do panierowania (jeśli nie gotujesz dla alergika), olej do smażenia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Kaszę zalej w rondelku 2 szklankami wrzącej wody, włóż masło, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzoną kaszę wymieszaj dokładnie z serem (przepuść przez maszynkę lub zmiksuj). Połącz z pozostałymi dodatkami. Z otrzymanej masy formuj kotleciki. Możesz je obtaczać w tartej bułce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety możesz podawać z sosem (np. śmietanowym, koperkowym, pomidorowym). Zamiast twarogu możesz użyć mielonego mięsa. Wtedy do masy warto jeszcze dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę.

KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Dla dziecka od: 1 roku

szklanka płatków owsianych, łyżka masła, jajko, drobno posiekana cebula, 3 łyżki tartego ostrego żółtego sera (niekoniecznie), 3 łyżki posiekanej natki (niekoniecznie), marchew (niekoniecznie), 2 łyżeczki tymianku (niekoniecznie), pieprz (niekoniecznie), sól, olej do smażenia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Płatki wsyp do rondelka i zalej szklanką wrzącej osolonej wody. Dodaj masło. Mieszając, gotuj przez kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej papki. Cebulę zeszklij na oleju. Przestudzone płatki wymieszaj z cebulą, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z otrzymanej masy formuj kotleciki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju (można je wykładać na patelnię łyżką). Zamiast płatków owsianych można użyć jęczmiennych lub ryżowych.

KURCZAK W POMIDORACH PO ANGIELSKU

Dla dziecka od: 2 lat

Kurczak pokrojony na części (lub kilka kurzych udek), ½ szklanki mąki, 4 pomidory obrane ze skórki, posiekana zielona papryka, posiekana spora cebula, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżeczki curry, łyżeczka tymianku, ¼ szklanki czerwonych porzeczek lub rodzynek, 1/3 szklanki grubo pokrojonych migdałów (bez skórki), sól i pieprz, olej do smażenia.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę z łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Obtocz w niej umyte i osuszone kawałki kurczaka i zrumień z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu. Odlej nadmiar tłuszczu. Posyp cebulą, papryką, czosnkiem i przyprawami. Dodaj pomidory i rozgnieć je widelcem. Zapiekaj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). Na parę minut przed wyjęciem posyp porzeczkami, a na półmisku migdałami. Podawaj z ryżem.

KURCZAK Z WARZYWAMI

Dla dziecka od: 2 lat

2 filety z piersi z kurczaka pokrojone w paski, strąk czerwonej papryki, 2 marchewki, 15 dag różyczek brokuła, 2 cukinie wielkości ogórka, drobno posiekany kawałek imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szklanki rosołu z kury, 2 łyżki octu winnego lub ½ szklanki soku jabłkowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól, olej do smażenia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż na talerz. Z papryki odrzuć gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałeczki. Marchewki oskrob i pokrój w talarki, a cukinie w plasterki. Imbir przesmaż na patelni z marchewką, różyczkami brokuła i papryką. Dorzuć cukinię i smaż jeszcze przez chwilę (warzywa powinny być twardawe). Mąkę rozmieszaj z sosem sojowym i wraz z rosołem i octem wlej na patelnię. Zagotuj. Na koniec dorzuć mięso i czosnek, posól i wymieszaj. Gotową potrawę można posypać dwiema łyżkami posiekanej natki

PAPRYKA NADZIEWANA TWAROGIEM

Dla dziecka od: 2 lat

6 strąków świeżej papryki, 40 dag twarogu, 2 jajka, 6 łyżek gęstej śmietany, sól i pieprz, ,olej.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Nagrzej piekarnik do 220°C. Paprykę umyj, zetnij nasadę, oczyść z nasion. Twaróg rozetrzyj z jajkami, posól, dodaj soli i pieprzu. Możesz też użyć innych przypraw, np. czosnku. Nafaszeruj papryki i ustaw je pionowo w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem. Wierzch posmaruj śmietaną. Zapiekaj 15 min, podawaj na gorąco.

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I JABŁEK

Dla dziecka od: 2 lat

25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę, 30 ml (2 łyżki) mleka, 3 dag mąki, 2 jajka, jabłko starte na tarce, łyżka rodzynek, olej.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Ugotowane, rozgniecione ziemniaki mieszamy z mlekiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem dodajemy do nich mąkę, jajka, rodzynki i jabłko. Masę nabieramy dużą łyżką, kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy po kilka minut z każdej strony. Placki można posypać cukrem pudrem

PLACUSZKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE

Dla dziecka od: 2 lat

2 cukinie wielkości ogórka, 2 średnie ziemniaki, 5 dag startego żółtego, łatwo topliwego sera, 2 rozbełtane jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i ewentualnie pieprz, olej do smażenia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Cukinie i ziemniaki zetrzyj na grubej tarce i odciśnij z nich tyle płynu, ile się da. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj masę łyżką, formując ją w placuszki. Smaż z obu stron, aż się zrumienią. Uwaga: Jeśli dziecko jest uczulone na mleko lub na jajka, to usmaż mu plasterki cukini na oleju (smaż z obu stron).

POTRAWKA Z KURCZAKA

Dla dziecka od: 2 lat

cały kurczak lub 2 filety z piersi, 3 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki, 2 szklanki drobno pokrojonych jabłek, 2 drobno posiekane cebule, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, szklanka rosołu z kury, 2 łyżki mąki, 2 łyżki curry, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu (niekoniecznie), łyżeczka cukru, sól, olej do smażenia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Mięso (bez skóry) pokrój na kawałki i obsmaż na oleju. Dodaj pomidory, jabłka, cebulę i czosnek. Wymieszaj i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Przełóż do większego naczynia. Rosół wymieszaj z mąką i przyprawami i zalej nim mięso. Dodaj sól i cukier. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Uwaga: zamiast mięsa mogą być filety rybne.

RIZOTTO Z TUŃCZYKIEM

Dla dziecka od: 2 lat

15 ml (łyżka) oleju, 2 łyżki ryżu, posiekany por, 2 drobno pokrojone łodygi selera, puszka pasteryzowanych pomidorów (40 dag), 250 ml bulionu z warzyw lub wody, puszka tuńczyka w sosie własnym (20 dag), 15 dag kukurydzy z puszki, żółty ser do posypania.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Rozgrzewamy olej na patelni i przez 5 min smażymy na małym ogniu ryż, por i seler. Potem dodajemy pomidory, połowę bulionu (wody) i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dolewamy stopniowo resztę płynu, który też będzie się wchłaniał; łączny czas gotowania wyniesie ok. 25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy tuńczyka i kukurydzę. Danie rozdrabniamy widelcem. Można posypać je przed podaniem tartym serem. Potrawa nadaje się do zamrażania w porcjach

RYBA CYTRYNOWA

Dla dziecka od: 2 lat

6 mrożonych kostek z mintaja morszczuka lub dorsza, 2 sparzone cytryny, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki bułki tartej lub 2 łyżki startego żółtego sera, łyżka tymianku lub ziół prowansalskich, sól i pieprz, olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Nagrzej piekarnik do 180°C. Jedną cytrynę pokrój na plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Żaroodporne naczynie lekko wysmaruj olejem i ułóż w nim umyte filety. Na każdym połóż plasterek cytryny. Całość obficie skrop sokiem, posyp solą i pieprzem, a następnie cebulą, tymiankiem, zieloną pietruszką i bułką tartą lub serem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Zapiekaj ok. 40 min. Podawaj z ziemniakami, zieloną sałatą, marchewką z groszkiem.

RYBA PO AZJATYCKU

Dla dziecka od: 2 lat

60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza, 2 łyżki sosu sojowego, ½ łyżeczki imbiru lub (jeszcze lepiej) drobniutko posiekany plasterek świeżego korzenia imbiru, rozbełtane jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki miodu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, olej do smażenia.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Filety opłucz, odsącz, podziel na małe kawałki i wymieszaj z sosem sojowym i imbirem. Odstaw na pół godziny lub dłużej. Wyjmij rybę z marynaty, obtocz w jajku i mące. Smaż fileciki z obu stron na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj miód i czosnek. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ryżem i surówką lub zieloną sałatą.

RYBA W BESZAMELU Z KUKURYDZĄ

Dla dziecka od: 2 lat

60 dag mrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza, duża cebula pokrojona w plastry, 2 liście laurowe, 1 i 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/4 szklanki wody, 4 łyżki masła, 5 łyżek mąki, 25 dag ugotowanej kukurydzy (może być z puszki), 15 dag startego żółtego sera (niekoniecznie), sól i pieprz.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Do płaskiego rondla włóż rybę, cebulę i liście laurowe. Zalej mlekiem z wodą. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Rybę z cebulą przełóż do salaterki, a płyn zlej do osobnego naczynia. Na patelni rozpuść masło i stopniowo, stale mieszając, dosypuj mąki. Dodawaj po trochu odlanego wcześniej płynu. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu kukurydzę, ser i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Podawaj z ziemniakami purée i zieloną sałatą.

SZASZŁYK Z KURCZAKA W MARYNACIE

Dla dziecka od: 2 lat

½ kilograma czystego mięsa z kurczaka, składniki marynaty: sok z połówki cytryny, drobno posiekana cebula, 4 łyżki oleju, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki, mały pojemniczek naturalnego jogurtu

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mięso pokrój w dwu-, trzycentymetrową kostkę, skrop cytryną, wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Kostki mięsa nadziej na szpikulce i opiekaj na grillu. Podczas opiekania kilka razy posmaruj mięso marynatą.

SZASZŁYK Z KURCZAKA Z BOCZKIEM

Dla dziecka od: 2 lat

½ kilograma mięsa z kurczaka, 20 cienkich paseczków wędzonego boczku, 2 cebule obrane i pokrojone w plastry, szczypta tymianku (jeszcze lepiej listki świeżego), sól i pieprz

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Pokrój mięso na 10 niewielkich kawałków. Każdy z nich posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem i zawiń w dwa skrzyżowane ze sobą paseczki boczku. Na rożenka lub patyczki nadziewaj na przemian cebulę i kawałki mięsa owinięte boczkiem. Szaszłyki piecz na grillu, obracając ze wszystkich stron, aż boczek będzie rumiany i chrupiący, a mięso dobrze dopieczone. (W domu można je smażyć na gorącym oleju).

TARTA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

Dla dziecka od: 2 lat

Ciasto: 1 ½ szklanki mąki, ½ kostki masła, 4-5 łyżek wody, szczypta soli, olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania. wierzch tarty: 2 posiekane cebule, zmiażdżony ząbek czosnku, mała posiekana cukinia, 5 pomidorów, 2 rozbełtane jajka, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 10 dag startego żółtego sera, szczypta bazylii, sól i pieprz, oliwa z oliwek lub olej do smażenia.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). .Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę, cukinię i czosnek. Dodaj pomidory, natkę, sól, przyprawy i podgrzewaj przez kilka minut. Wyłóż masę na podpieczone ciasto, na wierzch wylej rozbełtane jaja i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.

Tarty można też przyrządzać z lekko obgotowanymi lub podduszonymi warzywami (np. różyczkami kalafiora, brokułów albo pokrojonego na plasterki pora), zalewać sosem beszamelowym i zapiekać. Kto lubi, może przedtem warzywa wymieszać z kawałkami pieczonego kurczaka

TARTA ZE SZPINAKIEM

Dla dziecka od: 2 lat

Ciasto: 1 ½ szklanki mąki, ½ kostki masła, 4-5 łyżek wody, szczypta soli, olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania. wierzch tarty: 30 dag mrożonego szpinaku, ¼ kilograma niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany, 4 lekko ubite jajka, 4 łyżki mąki, 5 dag startego żółtego sera, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Szpinak rozmroź (można to zrobić przez podgrzewanie na oleju lub na maśle), wymieszaj z twarogiem, jajkami, mąką i połową żółtego sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż masę na podpieczone ciasto, posyp z wierzchu resztą sera i kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pół godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.

ZAPIEKANKA WARZYWNA - GRECKA

Dla dziecka od: 2 lat

3 bakłażany, ½ kilo ziemniaków, ½ kilo młodej cukini, cebula, 2 twarde pomidory, ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego koperku, niepełna szklanka rosołu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw, olej do smażenia, łyżka bułki tartej, 3 łyżki tartego parmezanu, sól i pieprz.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp łyżką soli i odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do180°C. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube słupki. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażany opłucz i osącz z wody. Zeszklij na oleju cebulę i czosnek, dolej nieco wywaru i dopraw do smaku. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej resztą wywaru. Zapiekaj pod przykryciem około godziny. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Bułkę tartą zmieszaj z parmezanem i razem z pomidorami dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika. Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem.

ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ, MIĘSA I CEBULI (BEZ GLUTENU)

Dla dziecka od: 1 roku

szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody (lub wywaru z warzyw), łyżka masła, 25 dag mielonego lub drobno posiekanego mięsa – gotowanego, pieczonego albo podsmażonego, 2 cebule (drobno posiekane lub pokrojone w talarki), ulubione przyprawy do mięsa, sól i pieprz, olej do smażenia i natłuszczenia żaroodpornego naczynia. na wierzch: 2 łyżki masła, ½ szklanki tartego żółtego sera (niekoniecznie)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Kaszę sparz wrzątkiem, odcedź. W garnku zagotuj osoloną wodę lub wywar z dodatkiem masła. Wsyp kaszę, mieszaj do zagotowania. Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem lub masłem. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i przełóż na talerz. Ugotowaną kaszę podziel na cztery części. Pierwszą część przełóż na dno naczynia, połóż na niej połowę cebuli. Przykryj cebulę drugą warstwą kaszy, następnie wyłóż posolone i przyprawione mięso. Przykryj mięso kaszą, potem daj drugą część cebuli i znowu kaszę. Wierzch posyp wiórkami masła i ew. tartym żółtym serem. Zapiekaj ok. 20 min, aż góra się przyrumieni. Podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego). Nie musisz robić warstwowej zapiekanki. Możesz po prostu wymieszać gorącą kaszę z cebulą i mięsem, doprawić solą i przyprawami, a po wierzchu posypać wiórkami masła i serem i zapiec. Zamiast mięsa (lub dodatkowo) możesz użyć drobno posiekanej lub utartej na grubej tarce włoszczyzny (bez kapusty) albo innych warzyw. Przed dodaniem do zapiekanki trzeba je posolić i dusić na oleju (z odrobiną wody) do zmięknięcia. Duszone warzywa mo...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin