Waga ciężka - Krzysztof Porczyński.pdf

(36 KB) Pobierz
3000083 UNPDF
Ebooki - Ksiazki - Darmowe elektroniczne publikacje
Waga ciê¿ka
Waga ciê¿kaautor: Krzysztof PorczyñskiOtyło¶æ, to choroba z któr± trzeba walczyæ. Mo¿esz pozbyæ siê
tego problemu, to zale¿y Tylko od Ciebie.
Otyło¶æ stała siê niepostrze¿enie plag± współczesnego ¶wiata. Ludzi z nadwag± widaæ nawet tam, gdzie
nikt by siê tego nie spodziewał - w krajach cierpi±cych na niedostatek jedzenia.
To ju¿ epidemia. W ci±gu niespełna dziesiêciu lat liczba grubasów wzrosła z 200 mln w 1995 r. do 300
mln obecnie. Nawet w miejscach, gdzie problemem jest głód, ludzie zaczynaj± siê martwiæ o liniê. Kliniki
odchudzania powstaj± równie¿ w Afryce. W badaniach przeprowadzonych ostatnio w Indiach, gdzie
mieszka połowa niedo¿ywionych ludzi ¶wiata, okazało siê, ¿e 55% kobiet w wieku 20-69 lat ma
nadwagê.
Zbyt wiele wa¿y ponad połowa Polaków i co pi±ty dorosły Chiñczyk. W Brazylii w ci±gu jednego pokolenia
przybyło cztery razy wiêcej grubych dzieci ni¿ w USA. W Polsce liczba ”puszystych”
dzieciaków wzrosła o co najmniej o kilkana¶cie procent.
Jak wynika z ujawnionego w marcu 2003r. raportu Miêdzynarodowego Komitetu ds. Walki z Otyło¶ci±
(IOTF), nadmiar tłuszczu ma ju¿ co trzeci mieszkaniec Ziemi.
To efekt współczesnego sposobu ¿ycia: mało siê ruszamy, a du¿o i chêtnie jemy. Mieszkañcy bogatych
krajów czêsto ignoruj± rady, by æwiczyæ i stosowaæ dietê niskotłuszczow±. Za¶ w krajach rozwijaj±cych
siê, gdzie czêsto brak o¶wiaty zdrowotnej, ludzie poznaj± uroki amerykañskich hamburgerów i
wygodnego ¿ycia na kanapie. Osoby przeprowadzaj±ce siê ze wsi do miast nagle zaczynaj± objadaæ siê
przek±skami z supermarketów oraz hamburgerami z barów Mc Donald's.
W nowo uprzemysłowionych krajach paczkowana ¿ywno¶æ i sieci fast food s± „reklamowane jako
wska¼nik zasobno¶ci i przynale¿no¶ci do ¶wiatowej elity” - zauwa¿a Philip James, prezes IOTF.
Powszechno¶æ jedzenia bogatego w tłuszcz i cukier w poł±czeniu z coraz bardziej siedz±cym trybem ¿ycia
przyczynia siê do powstania zjawiska nazywanego przez ekspertów od zdrowia transformacj± ¿ywieniow±.
- Stworzyli¶my idealne ¶rodowisko do tuczenia ludzi – mówi Philip James. - Powstało
społeczeñstwo, w którym ludziom brakuje ruchu, a ¶wiat powoli umiera od chorób zwi±zanych z
otyło¶ci±.
Nowotwory, cukrzyca, choroby serca i nadci¶nienie to ju¿ nie tylko najczêstsze przyczyny ¶mierci w
krajach bogatych, lecz tak¿e w tych biedniejszych. Dolegliwo¶ci zwi±zane z diet± zabijaj± dzi¶ ponad
połowê ludzi w krajach arabskich. Na Barbadosie ponad 60% pieniêdzy na szpitale i leki idzie na walkê z
chorobami wynikaj±cymi z otyło¶ci. Problem jest tak powa¿ny, ¿e ¦wiatowa Organizacja Zdrowia (WHO)
uznała otyło¶æ za ogólno¶wiatow± chorobê.
WHO przygotowuje wła¶nie wskazówki ¿ywieniowe, maj±ce zapobiegaæ chorobom wywołanym przez
niewła¶ciw± dietê. Osoby promuj±ce zdrowy styl ¿ycia twierdz±, ¿e ciê¿ko jest dobrze je¶æ w ¶wiecie
opanowanym przez fast foody, za¶ obracaj±ca miliardami dolarów bran¿a spo¿ywcza podkre¶la, ¿e dieta
to osobisty wybór ka¿dego człowieka i nieformalnie podwa¿a zalecenia WHO. Czy obie strony dojd± do
porozumienia? Czas poka¿e, ale adwersarze powinni siê pospieszyæ, bo epidemia otyło¶ci rozprzestrzenia
siê z bogatych na biedne rejony ¶wiata. Wina le¿y po stronie biologii, kultury i ¶rodowiska - mówi±
dietetycy.
Według teorii prof. Dawida Barkera z uniwersytetu w Southampton, niemowlêta wa¿±ce mało przy
narodzinach i niedo¿ywione dzieci s± bardziej nara¿one na odkładanie siê tłuszczyku na brzuchu, a to
najwiêkszy czynnik ryzyka prowadz±cy do cukrzycy typu 2.
http://mps.forall.pl
Kreator PDF
Utworzono 24-01-2008, 19:20
3000083.002.png
 
Ebooki - Ksiazki - Darmowe elektroniczne publikacje
W wielu rejonach ¶wiata owoce i warzywa s± dro¿sze ni¿ tłuszcze, cukier i miêso, a za wodê mineraln±
płaci siê wiêcej ni¿ za coca-colê. W Polsce sałatka warzywna serwowana w barach sieci McDonald's
kosztuje 7 zł, Big Mac, czyli podwójna kanapka z miêsem niecałe 6 zł. Nawet w eleganckich warszawskich
restauracjach, takich jak Fukier, mo¿na zje¶æ solidny obiad, np. w±tróbkê cielêc± z pieczonymi
ziemniakami za 40zł, a za sałatkê ze ¶wie¿ych warzyw trzeba zapłaciæ o 5zł wiêcej. I mało kto siê ni±
naje. - Bogaci i dobrze wykształceni ludzie mog± sobie pozwoliæ na luksus æwiczeñ na siłowni i
niskotłuszczow± dietê - mówi Barry Popkin, profesor dietetyki z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel
Hill w Stanach Zjednoczonych.
Podobnie jest w Europie. Na przykład w Polsce, jak wynika z badañ przeprowadzonych przez prof.
Tadeusza Bielickiego z Zakładu Antropologii PAN, pod koniec lat 90-tych w¶ród inteligencji było 15%
grubasów, czyli osób o BMI powy¿ej 30, za¶ w¶ród robotników - 23%, czyli o 8 pkt% wiêcej.
Ale nic tak nie zwiêksza problemu otyło¶ci jak zmiana gospodarki z rolnej na miejsk± - przykładem mo¿e
byæ Afryka i Azja. 57-letnia Chen Linnan wspomina, jak kiedy¶ ciê¿ko pracowała. Kiedy mieszkała na wsi,
całymi dniami spulchniała ziemiê, sadziła zielon± fasolê i kopała ziemniaki. - ¯ycie było ciê¿kie, ale byłam
zdrowa - mówi. Do 45 roku ¿ycia nie musiała chodziæ do lekarza. W latach 80-tych, kiedy Chiny zaczêły
wprowadzaæ gospodarkê rynkow±, Chen została kierownikiem w fabryce. Zaczêła wiêcej zarabiaæ i mogła
sobie pozwoliæ na rozmaite wygody. Nie prała ju¿ rêcznie, bo kupiła pralkê. Dziêki lodówce nie musiała
codziennie robiæ zakupów. Telewizor i klimatyzacja sprawiły, ¿e godzinami przesiadywała w kanapie,
objadaj±c siê ziarnami słonecznika. Na wsi wa¿yła 45 kg, w mie¶cie utyła do 84. Dzi¶ co roku spêdza
miesi±c w szpitalu z powodu cukrzycy i nadci¶nienia. Problemy podobne do Chen maj± miliony
Chiñczyków.
W 1999 roku Eksperci z ONZ przeprowadzili badanie, z którego wynika, ¿e liczba mieszkañców Pañstwa
¦rodka z nadwag± skoczyła w ci±gu trzech lat z 10 do 15 %, a to znaczy, ¿e szeregi otyłych zasiliło 64
mln Chiñczyków.
Zmiany stylu ¿ycia i narastaj±cy problem otyło¶ci obserwujemy równie¿ w Polsce. Widaæ je zarówno w
mie¶cie, jak i na wsi u osób z ró¿nych pokoleñ. -Coraz wiêcej jej mieszkañców przejmuje sposób ¿ycia
„miastowych”: jedz± tłusto, szybko i byle co. Ale jest te¿ grupa rolników, którzy ciê¿ko
pracuj± i jedz± zdrowo, zazwyczaj to, co sami wyprodukuj± - mówi prof. Barbara Zahorska-Markiewicz ze
¦l±skiej Akademii Medycznej w Katowicach. Brakuje jednak aktualnych danych na temat otyło¶ci w całym
kraju.
¯ycie w mie¶cie te¿ nie sprzyja zdrowemu ruchowi. Zamiast je¿dziæ na rowerze, czy chodziæ, siadamy za
kierownic± samochodu. Rozwój miast – nawet nie planowany, jak w wielu afrykañskich, czy
azjatyckich metropoliach – oznacza kurczenie siê terenów zielonych. W bardzo zanieczyszczonych
miejscach doro¶li, którzy chc± æwiczyæ, musz± kupowaæ karty wstêpu do specjalnych klubów. Z powodu
obaw przed przestêpcami i ulicznym ruchem dzieci trzyma siê na podwórku. Nic dziwnego, ¿e odsetek
ludzi otyłych w miastach ro¶nie błyskawicznie.
Miasta to tak¿e królestwo ¿ywno¶ci fast food. Kiedy mieszkañcy krajów ¶ródziemnomorskich zaczêli
masowo opuszczaæ wie¶, porzucili swoj± słynn±, zdrowa dietê opart± na oliwie z oliwek, rybach i
owocach. Rz±dy Włoch i Grecji musiały uciec siê do kampanii przeciwko „¶mieciowemu
jedzeniu”, ale na jej efekty trzeba bêdzie poczekaæ. - W Egipcie kobiety, które przeprowadzaj± siê
ze wsi do miast, s± szczególnie podatne na nadwagê lub otyło¶æ – mówi Wafaa Mehelba,
dietetyczka z Aleksandrii. - Na wsi ciê¿ko pracowały, w mie¶cie siedz± w domu, a do sklepu maj±
zaledwie kilka kroków, wiêc praktycznie siê nie ruszaj±. W niektórych rejonach ¶wiata tempo szerzenia
otyło¶ci jest tak gwałtowne, ¿e wystarczyło jedno pokolenie, by ludzie przestali głodowaæ, a zaczêli
borykaæ siê z nadwag±.
Dr Krisela Steyn, dyrektor komisji do spraw chorób przewlekłych zwi±zanych ze stylem ¿ycia, działaj±cej
przy South African Medical Research Council, uwa¿a, ¿e kobiety RPA nie wiedz± nic na temat wła¶ciwego
http://mps.forall.pl
Kreator PDF
Utworzono 24-01-2008, 19:20
3000083.003.png
 
Ebooki - Ksiazki - Darmowe elektroniczne publikacje
od¿ywiania. Na dodatek w Afryce Południowej otyłe kobiety zawsze kojarzyły siê ze zdrowiem,
bogactwem i płodno¶ci±. U ostatniego pokolenia obawy przed tym, by nie wygl±daæ jak ofiara AIDS,
jeszcze bardziej umocniły tradycyjn± pochwałê tłuszczu. Dzi¶ niemal połowa południowoafrykañskich
kobiet - w tym 59% czarnych – ma co najmniej nadwagê.
www.k-zdrowie.home.pl----------Krzysztof Porczyñski zajmuje siê od kilku lat suplementacj± i
naturalnymi produktami medycyny dalekowschodniej poprawiaj±cymi zdrowie. Do¶wiadczył na sobie
dobroczynne działanie tych produktów. Wiêcej mo¿na siê dowiedzieæ na stronie
www.k-zdrowie.home.pl.----------Ten artykuł pochodzi z serwisu Artykularnia.pl - ¼ródła darmowych
artykułów do przedruku!
http://mps.forall.pl
Kreator PDF
Utworzono 24-01-2008, 19:20
3000083.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin