obejrzyj film
Jeśli tylko jesteś szczęśliwym posiadaczem szybkowaru, to zdecydowanie polecam go użyć do tego przepisu. Skraca czas gotowania z 45 do 10 min. Ale oczywiście w zwykłym garnku też zupa wyjdzie pyszna, tylko potrzeba odrobinę więcej cierpliwości. Radzę nie miksować soczewicy super dokładnie żeby podczas jedzenia na języku czuć było większe i mniejsze kawałki ziarenek.Dla 4 osóbCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 45 min. (w szybkowarze 10 min.)
Jak to zrobić:1. Zagotuj 2,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć kostkę bulionową Knorr.2. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj.3. Cebulę pokrój w cienkie piórka.4. Oderwij listki tymianku od gałązek.5. Do bulionu wrzuć soczewicę, cebulę, chilli, tymianek i liść laurowy.6. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka.7. Zmiksuj zupę i wymieszaj ze śmietaną.8. Dodaj sól i pieprz. Możesz również doprawić czerwoną papryką w proszku.Bon appetit!
drukować
· Aksamitna zupa z zielonej soczewicy:
· 500 g zielonej soczewicy
· 1 cebula
· 3 gałązki tymianku
· 1 kostka bulionu z kury KNORR
· 1 listek laurowy
· 1 papryczka chilli
· sól i pieprz do smaku
jason567