obejrzyj film
Parmezan to jeden z włoskich przebojów serowych. Jest znany na całym świecie i porządna włoska pasta bez niego się nie obejdzie. Parmezan produkowany jest w północnych Włoszech, między innymi w okolicach Parmy (stąd nazwa). I nadal wytwarzany jest niemal całkowicie ręcznie. Żeby uzyskać ostateczny smak, ogromne kręgi sera długo moczy się w solance, a potem zostawia, co najmniej na 12 miesięcy, żeby dojrzały. Dopiero po tym czasie eksperci oceniają, czy ser zasługuje na swoją nazwę, czy nie.A na dowód, że z parmezanu można zrobić tysiące rewelacyjnych dań, macie przepis na super prostą zupę.Dla 4 osóbCzas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić:1. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść w niej kostkę bulionową.2. Do miski wbij 5 jajek i zetrzyj parmezan. (Zostaw 1/3 sera, żeby zetrzeć do gotowej zupy.)3. Dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z parmezanem, aby uzyskać jednolitą masę.4. Wlej do niej gorący bulion, cały czas przy tym mieszając.5. Postaw zupę na mały ogień i podgrzej. Nie przestawaj mieszać. Parmezan z jajkami powinien uformować się w miękkie grudki.6. Dodaj sól, pieprz i zetrzyj trochę gałki muszkatołowej do smaku.7. Rozlej do miseczek i posyp resztą startego parmezanu.8. Na wierzch dodaj posiekaną natkę pietruszki.Bon appetit!
drukować
· Zupa parmezanowa z pietruszką:
· 5 jajek
· 75 g parmezanu
· 1 kostka bulionu wołowego
· pęczek pietruszki
· 1 gałka muszkatołowa
· sól i pieprz do smaku
jason567