Ugotowani S01 E05.docx

(2132 KB) Pobierz

Ugotowani

Sezon 1 odcinek 5

Agnieszka:

Przystawka: Włoska zupa krem

Dyniowy sposób na niepogodę czyli włoska zupa krem


Czas przygotowania: 1h

1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 główki czosnku
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 łyżki śmietany (niekoniecznie)
oliwa extra virgin
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.


Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,
kulki mozzarelli lub pleśniowy.

Danie główne: Słono-słodkie pancake party

Idea jest następująca: po środku stołu stawiamy stosy gorących placków a wokół niego słono-słodkie dodatki. Goście próbują różnych połączeń i smaków na plackach zrobionych z kilku rodzajów mąki

Czas przygotowania: 45 min

Ciasto nr 1 wg babcinego przepisu:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
oliwa do smażenia

Ciasto nr 2 w amerykańskim stylu:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki brązowego cukru, cynamon
szczypta soli
masło do smażenia

Przykładowe nadzienia:

- grillowane bakłażany z sezamem i pomidorami
- kurki w sosie curry z rozmarynem
- śmietanowy szpinak z fetą i migdałami
- szynka parmeńska ze świeżymi figami i syropem klonowym
- gruszki, ser pleśniowy i czekolada
- ser ricotta z malinami i malinowo-limonkowym sosem

Ciasto nr 1

Łączymy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy z nich pianę. Żółtka, mleko i wodę dodajemy do suchych składników, miksujemy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto naleśnikowe z  pianą i smażymy cienkie placki.

Ciasto nr 2

Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi być gęstsze niż to na tradycyjne naleśniki. Na patelni formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony na zloty kolor.

Deser: Gorące jabłka łasucha

Czas przygotowania: 30 min
1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)
Składniki do nadzienia:
garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika;
3 łyżki miodu
cynamon
przyprawa do piernika

Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast. Dla łasuchów deser dekorujemy lodami.

Rafał:

Przystawka: Krewetki na patyku

"Radość dla podniebienia"

Czas przygotowania: 40 min

1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami
oliwa z drugiego tłoczenia
50 g masła

czosnek
2 bagietki
pieprz, sól
cytryna
białe wytrawne wino

 

Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.

Danie główne: Polędwica błyskawica

Czas przygotowania: 45 min

2 warkocze polędwicy wieprzowej
pieprz zielony
masło
olej rzepakowy
sól
Sałatka:
15 dag orzechów pinii
80 dag cukinii
25 dag pomidorków truskawkowych
oliwa extra virgin
słodki sos sojowy
50 dag soli kuchennej
1 opakowanie Rukli

Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.

Deser: Mus czekoladowy z orzechami zatopionymi w karmelu

Czas przygotowania: 1h 15min

2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3/4 l śmietany 30%
oliwa extra virgin
3 batoniki pistacjowe (pistacje w karmelu)
kakao

Wszystkie czekolady rozpuszczamy w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 1/4 szklanki oliwy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Masę wkładamy do lodówki na 1h. Batoniki ubijamy na miazgę. Pół szklanki śmietany wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy do tego rozbite batoniki i mieszamy. Taką gorącą masę układamy obok masy czekoladowej, podajemy gościom.

Robert:

Przystawka: Zupa z ziół

"Zielono mi" Zupa ze świeżych ziół lekko ostra, bo początek musi być jak u Hitchcocka

Czas przygotowania: 30 min

świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano)
świeży szpinak
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 czerwone cebule
1 papryczka chilli
2l bulionu warzywnego
200ml gęstej śmietanki
pasta z zielonego chilli

Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła.  Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.

Danie główne: Ryba z masłem orzechowym

"Połączenie jakiego nie było" Ryba z masłem orzechowym

Czas przygotowania: 30min

3-4 rodzaje białej ryby w filetach
6-8 cytryn
masło
świeży szpinak
ryż jaśminowy
ryż czarny
masło orzechowe
pieprz, sól

Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.

Deser: Chlebek bananowy z bakaliami

Chlebek bananowy z bakaliami w czekoladzie lub w musie truskawkowym

Czas przygotowania: 1,5h

250g mąki
bakalie
5 dojrzałych bananów
125g masła
soda oczyszczona
5 łyżek miodu
2 jajka (nie dodał ich)
tabliczka czekolady gorzkiej
125g cukru
50 dag truskawek (mogą być mrożone)

W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Urszula:

Przystawka: Pierożki w trzech wariacjach

Czas przygotowania: 1,5h

Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:
2 szklanki mąki
szczypta soli
ciepła woda do zagniatania
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
 kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Farsz z gruszką i gorgonzolą
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

Farsz z łososiem i ricottą
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

Farsz z gruszką i gorgonzolą
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

Danie główne: Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat

Czas przygotowania: 1h

2 duże polędwiczki wieprzowe
marynata do mięs
mąka
olej
500g borowików
150 ml śmietanki
świeża natka pietruszki
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
parmezan
malutkie ziemniaki
cytryna
masło
mix sałat
pomidorki koktajlowe
świeże figi

Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy  w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki  czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę  z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).

Deser: Tort Pawłowej

Czas przygotowania: 1h 45min

6 białek
300g cukru
łyżka octu winnego
bita śmietana
owoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy  temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin