Ugotowani
Sezon 1 odcinek 5
Agnieszka:
Przystawka: Włoska zupa krem
Dyniowy sposób na niepogodę czyli włoska zupa krem
Czas przygotowania: 1h1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 litra bulionu warzywnego1/2 główki czosnku2 łyżki startego świeżego imbiru3 łyżki śmietany (niekoniecznie)oliwa extra virginprzyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek
Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,kulki mozzarelli lub pleśniowy.
Idea jest następująca: po środku stołu stawiamy stosy gorących placków a wokół niego słono-słodkie dodatki. Goście próbują różnych połączeń i smaków na plackach zrobionych z kilku rodzajów mąkiCzas przygotowania: 45 minCiasto nr 1 wg babcinego przepisu:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału2 jajka1 szklanka mleka1/2 szklanki wodyszczypta solioliwa do smażeniaCiasto nr 2 w amerykańskim stylu:1 szklanka mąki kukurydzianej1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej3 jajka1 szklanka mleka2 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki brązowego cukru, cynamonszczypta solimasło do smażeniaPrzykładowe nadzienia:- grillowane bakłażany z sezamem i pomidorami- kurki w sosie curry z rozmarynem- śmietanowy szpinak z fetą i migdałami- szynka parmeńska ze świeżymi figami i syropem klonowym- gruszki, ser pleśniowy i czekolada- ser ricotta z malinami i malinowo-limonkowym sosem
Ciasto nr 1Łączymy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy z nich pianę. Żółtka, mleko i wodę dodajemy do suchych składników, miksujemy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto naleśnikowe z pianą i smażymy cienkie placki.Ciasto nr 2Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi być gęstsze niż to na tradycyjne naleśniki. Na patelni formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony na zloty kolor.
Czas przygotowania: 30 min1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)Składniki do nadzienia:garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika;3 łyżki mioducynamonprzyprawa do piernika
Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast. Dla łasuchów deser dekorujemy lodami.
Rafał:
"Radość dla podniebienia"Czas przygotowania: 40 min1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkamioliwa z drugiego tłoczenia50 g masła
czosnek2 bagietkipieprz, sólcytrynabiałe wytrawne wino
Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.
Czas przygotowania: 45 min2 warkocze polędwicy wieprzowejpieprz zielonymasłoolej rzepakowysólSałatka:15 dag orzechów pinii80 dag cukinii25 dag pomidorków truskawkowycholiwa extra virginsłodki sos sojowy50 dag soli kuchennej1 opakowanie Rukli
Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.
Czas przygotowania: 1h 15min2 tabliczki mlecznej czekolady1 tabliczka gorzkiej czekolady3/4 l śmietany 30%oliwa extra virgin3 batoniki pistacjowe (pistacje w karmelu)kakao
Wszystkie czekolady rozpuszczamy w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 1/4 szklanki oliwy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Masę wkładamy do lodówki na 1h. Batoniki ubijamy na miazgę. Pół szklanki śmietany wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy do tego rozbite batoniki i mieszamy. Taką gorącą masę układamy obok masy czekoladowej, podajemy gościom.
Robert:
"Zielono mi" Zupa ze świeżych ziół lekko ostra, bo początek musi być jak u HitchcockaCzas przygotowania: 30 minświeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano)świeży szpinak4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin2 czerwone cebule1 papryczka chilli2l bulionu warzywnego200ml gęstej śmietankipasta z zielonego chilli
Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.
"Połączenie jakiego nie było" Ryba z masłem orzechowymCzas przygotowania: 30min 3-4 rodzaje białej ryby w filetach6-8 cytrynmasłoświeży szpinakryż jaśminowyryż czarnymasło orzechowepieprz, sól
Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.
Chlebek bananowy z bakaliami w czekoladzie lub w musie truskawkowymCzas przygotowania: 1,5h250g mąkibakalie5 dojrzałych bananów125g masłasoda oczyszczona5 łyżek miodu2 jajka (nie dodał ich)tabliczka czekolady gorzkiej125g cukru50 dag truskawek (mogą być mrożone)
W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Urszula:
Czas przygotowania: 1,5hCiasto do wszystkich rodzajów pierogów:2 szklanki mąkiszczypta soliciepła woda do zagniataniaFarsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem: 1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)pół kostki sera fetaszczypta gałki muszkatołowej1 ząbek czosnku kilka listków posiekanej miętyświeżo mielony pieprz czarnyFarsz z łososiem i ricottą: 350 g filetów świeżego łososia350 g łososia wędzonego80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego) 1 jajkookoło 5 łyżek tartego parmezanu2 łyżki posiekanego koperkusól, pieprz do smakuFarsz z gruszką i gorgonzolą 2 duże gruszki50 g sera z niebieską pleśnią1 pełna szklanka utartego parmezanu1 łyżka bułki tartejsól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem. Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiemWszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki. Farsz z łososiem i ricottąFilety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu. Farsz z gruszką i gorgonzolą Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałatCzas przygotowania: 1h2 duże polędwiczki wieprzowemarynata do mięsmąkaolej500g borowików150 ml śmietankiświeża natka pietruszkiliść laurowypieprzziele angielskieparmezanmalutkie ziemniakicytrynamasłomix sałatpomidorki koktajloweświeże figi
Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).
Czas przygotowania: 1h 45min6 białek300g cukrułyżka octu winnegobita śmietanaowoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.
no_idea