• Chałka drożdżowaPrzepis na ciasto:
• 40 g drożdży
• 550 g mąki pszennej
• 1/2 szklanki mleka
• 1 duże jajko
• 2 łyżki masła
• 4 łyżki wody (lub trochę więcej)
• 2-3 łyżki cukru
• żółtko
• kruszonka, mak lub sezamDrożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem i z masełkiem. Smacznego :)
Chałka drożdżowa
Składniki:
50 dag mąki5 dag drożdży1 łyżeczka smalcu2 łyżeczki masłałyżka kwaśnej śmietany2 łyżki cukru kryształu2 jajaszklanka wodyTrochę makuodrobina soli
Metoda wykonania:
1. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
3. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
4. Dobrze wyrobić ciasto (jak jest zbyt gęste, dodać tyle ciepłej wody, by było dość luźne).
5. Smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta.
6. Wyrabiać do chwili aż będą pęcherze powietrza.
7. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie i uformować trzy wałeczki około 2 cm.
9. Wałeczki spleść w warkocz i odstawić do wyrośnięcia.
10. Następnie posmarować rozgrzanym jajem i posypać makiem. stawić do piekarnika.
11. Piec na złoty kolor.
12.
Do drożdży dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki rozetrzeć je i rozpuścić w letnim mleku, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posiekać tłuszcz z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w misce z zimną wodą. Po ok. 15 min., gdy ciasto wypłynę, wyjąć je z wody, dodać cukier, cukier waniliowy, odrobinę mąki do wyrobienia i wyrobić. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30 - 40 min. w średnio gorącym piekarniku.
Przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia i piec 30 - 40 min. w średnio gorącym piekarniku.
Sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na około 15 min. Mleko zagotować, dodać pół laski wanilii lub cukier waniliowy, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, p Czekać aż wyrośnie i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto można polukrować.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mleko zagrzać w dużym naczyniu, rozpuścić w nim cukier, cukier waniliowy, sól, a następnie wymieszać z mąką i jajami. Po przestudzeniu dodać drożdże i wyrobić. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z bakaliami i aromatem, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/23 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i jaja, rozmieszać łyżką, wlać mleko, wymieszać i pozostawić na około 12 godzin. Dodać mąkę i roztopiony, przestudzony tłuszcz oraz cukier waniliowy lub esencję. Dokładne wymieszać łyżką, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/23 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia i piec około 40 min w średnio gorącym piekarniku.
b.t.kaszuba1