Dieta Diamondów
Założenia:
Dieta ta została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów z Instytutu Zdrowia w Santa Monica w Stanach Zjednoczonych. Jej podstawą są warzywa i owoce w różnej postaci, które dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu oprócz zrzucenia zbędnych kilogramów, można stosując dietę Diamondów poprawić wygląd skóry, paznokci i włosów. W pierwszym tygodniu stosowania kuracji można stracić nawet po 0,5 kg dziennie. W następnych tygodniach kuracji tempo chudnięcia jest wolniejsze - do 2 kg tygodniowo.
Podczas tej diety nie trzeba liczyć kalorii, należy jednak trzymać się zasady, że 60% energii dostarczanej przez pokarm ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka i tylko 10% z tłuszczu. Ponadto nie należy łączyć w jednym posiłku produktów wysokobiałkowych z bogatymi w skrobię (węglowodanowych). Trzeba też przestrzegać odpowiednich pór spożywania określonych produktów, tzn. węglowodany jeść na śniadanie i obiad, zaś białko na kolację. Poprawia to trawienie i przyspiesza metabolizm. Rano należy wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku owocowego, trzeba całkowicie wyeliminować z diety cukry proste i alkohol. Codziennie powinno się zjeść co najmniej 2 porcje owoców, przy czym melony i arbuzy należy jeść przed innymi owocami i raczej unikać bananów. Pomiędzy posiłkami można pogryzać orzechy, jabłka, marchew, ananasy. Pić można tylko między posiłkami.
Przykład:
Śniadanie:
Do wyboru
1. Sok ananasowy, banan, truskawki.
2. Sok pomarańczowy, melon.
3. Sok truskawkowo-jabłkowy.
4. Melon, winogrona i figi.
5. Sok pomarańczowy, owoce.
6. Sok jabłkowy, jabłko z cynamonem.
7. Sok z mandarynek, brzoskwinia.
Obiad:
1. Naleśniki faszerowane sałatką z 2 filiżanek sałaty, pomidora, 1/2 filiżanki kukurydzy, 1/4 filiżanki brokułów, łyżki majonezu i soku z cytryny.
2. Tost z brokułami, sałatą i ziołami.
3. Kanapka z kalafiorem. Ćwierć ugotowanego kalafiora wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, solą i oregano. Położyć na pełnoziarnisty chleb tostowy. Do tego pomidor i kiełki sojowe.
4. Sałatka z awokado, majonezu, musztardy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem.
5. 2-3 naleśniki z mąki kukurydzianej z pokrojonym w plastry awokado.
6. Pokrojony w plastry i upieczony na grillu ziemniak, główka sałaty.
7. Siekany kotlet wołowy, chleb pełnoziarnisty z łyżką majonezu i pomidorem.
Kolacja:
1. Natarta ziołami ryba upieczona na grillu, gotowane szparagi oraz fasola.
2. Makaron w sosie grzybowym.
3. Chińska zupa. Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 250 ml wody, filiżankę kukurydzy, 2 łyżeczki bulionu w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, 1/4 pęczka botwiny. Doprawić imbirem i przyprawą pięć smaków. Zagotować.
4. Kurczak z koperkiem. Posiekany koperek i pół cebuli poddusić na łyżeczce masła. Dodać odrobinę soku z cytryny i 10 dag piersi z kurczaka. Dusić 20 minut.
5. Ryba w sosie cytrynowo-koperkowym.
6. Zielona zupa. Na łyżeczce masła udusić po pół posiekanej cebuli, selera naciowego, marchwi, cukini i kapusty chińskiej. Dodać 10 dag szpinaku, 15 dag fasolki, 100 ml wody i przyprawy. Gotować 10 minut. Do tego pełnoziarnisty tost.
7. Makaron z warzywami. 10 dag makaronu ugotować. Wymieszać z łyżeczką oleju Podgrzanego z łyżeczką miodu, 50 ml wody, łyżeczką bulionu w proszku, posiekanym ząbkiem czosnku i sosem sojowym. Połączyć z pokrojoną cukinią, marchewką i kapustą pekińską. Gotować 5 minut.
SKORPION432