Śnieżkowe ciasto
Biszkopt:6 jaj,1,5 szkl. mąki pszennej (szkl. o pojemności 250 ml),łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,3/4 szkl. cukru,3/4 szkl. startej mlecznej czekolady,1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa I:2 "Śnieżki",2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,szkl. gorącej, przegotowanej wody,łyżka stołowa żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody,2 łyżeczki cukru,wiśnie z syropu lub dżem wisniowy z całymi owocami,Masa II:2 "Śnieżki",1,5 szkl. zimnego mlekałyżka stołowa żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wodydodatkowo: 50 g mlecznej czekolady + 2 łyżki stołowe mleka
Biszkopt:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka stale miksując. Mąki, proszek i czekoladę łączymy i wsypujemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części i każdą z nich nasączamy (alkoholem, kawą lub wodą).Masa I:Kawę zalewamy szklanką wody, słodzimy i studzimy (musi być zimna). Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody i studzimy. "Śnieżki" wsypujemy do kawy i ubijamy na sztywno. Wlewamy żelatynę i owoce.Masa II:"Śnieżki" ubjiamy na mleku. Żelatynę rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną łączymy z masą.Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w małym garnku.Na jeden placek wykładamy masę
I i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch wylewamy masę II. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.
inka40