Oleńka
Składniki
BISZKOPT:4 jajka3/4 szkl. cukru1 opakowanie cukru waniliowego1,5 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szczypta soliPTASIE MLECZKO:1 galaretka malinowa1 szkl. wody1 bita śmietana "Śnieżka"3/4 szkl. mlekaDODATKI:1 galaretka z czarnych porzeczek + 1.5 szkl. wody1 galaretka pomarańczowa + 1,5 szkl. wody2 banany2 galaretki agrestowe + 3 szkl. wody
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem pianę. Kiedy już zaczyna gęstnieć powoli wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym (lub z aromatem) i nadal ubijamy. Do sztywnej piany nadal stale ubijając dodajemy po jednym żółtka. Odstawiamy mikser i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Po upieczeniu studzimy.W zimnym cieście szklanką wykrawamy 6 dziur. a to są "odpadki Rozpuszczamy galaretkę z czarnej porzeczki w 1.5 szkl wody i tężejacą wylewamy proporcjonalnie do kazdej dziury. To samo robimy z galaretka ponarańczową.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Ubijamy "Śnieżkę" z 3/4 szklanki mleka.Rozpuszczamy galaretkę malinową w 1 szklance wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy starannie. Wylewamy na ciasto i wyrównujemy wierzch.Wstawiamy do lodówki.Na wierzchu układamy pokrojone banany. Rozpuszczmy galaretkę agrestową w 3 szkl. wody i tężejącą wylewamy na banany. Wstawiamy ponownie do lodówki. Kroimy w duże kwadraty .Jest to "wariacja" na temat różnych przepisów. Rodzina
koniecznie chciała "coś" z galaretkami"..Ciasto pieczone na blaszce 23 x 38 cm
inka40