Królewiec
Składniki
Biszkopt jasny:,
5 jajek,
5 łyżek cukru,
5 łyżek maki,
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
ciasto kruche:,
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru kryształu,
2 łyżki miodu płynnego,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
15 dkg margaryny,
1 jajko,
Masa:,
1/2 l mleka,
1/2 szklanki cukru,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1łyżka mąki zwykłej,
1 cukier waniliowy,
1 kostka margaryny,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia taką samą w jakiej upieczemy kruche ciasto. Piec w temperaturze 160- 180 stopni.
2.Ciasto kruche:
Zarobić ciasto,podzielić na 2 części,upiec 2 placki w jednakowych formach.
Masa:
z mleka ,mąki, cukru ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze wymieszać.Gorącą masą przekładać placki.
Placek kruchy-masa-biszkopt -masa-placek kruchy-polewa.Smacznego!!!!!!
Violetta91