przepisy1.doc

(22 KB) Pobierz
Przepisy

Przepisy

Chłodnik polski

300 g gotowanej cielęciny

300 g botwinki

1 świeży ogórek 3-4 rzodkiewki

4 ząbki czosnku

2 jaja ugotowane na twardo

500 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka bulionu lub 1 kostka rosołowa

2 łyżki posiekanej natki

2 łyżki posiekanego koperku

sól pieprz

Botwinkę drobno posiekać. Ogórek obrać i zetrzeć, rzodkiewki pokrajać w plasterki. Jogurt wymieszać z przyprawami, koperkiem, natką i dobrze roztartym czosnkiem, dodać zmieloną cielęcinę i drobno pokrajane jaja oraz pozostałe składniki. Wszystko razem odstawić na chwilę do lodówki.

Schab w czerwonym winie

4 grube plastry schabu

150 g boczku

3 cebule

4 ząbki czosnku

125 g pieczarek

1 łyżeczka sosu pieczeniowego w proszku

1 filiżanka wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki oliwy

pieprz tymianek

2 łyżki posiekanej natki

Na gorącej oliwie obrumienić pokrajane w talarki cebule oraz pokrajany w kostkę boczek i mięso. Dodać zmiażdżony czosnek i krótko przesmażyć. Gdy mięso zarumieni się, zalać czerwonym winem, przyprawić solą, tymiankiem i obficie pieprzem. Następnie wymieszać ze sproszkowanym sosem i dusić około 30 minut. Na krótko przed zakończeniem dodać cieniutko pokrajane pieczarki i dusić wszystko przez 15 minut. Dodać kwaśną śmietanę i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Podawać posypane posiekaną natką.

Zupa czosnkowa, zapiekana z jajkiem

6 ząbków czosnku

4 łyżki oliwy

4 kromki bułki

2 jaja

1 l bulionu

½ łyżeczki sproszkowanej papryki

sól  pieprz

W gorącej oliwie podsmażyć całe ząbki czosnku na złocisto, potem usunąć je. Kromki bułki okrajać ze skórki, pokrajać w kostkę i smażyć w tej samej oliwie, aż się zarumienią. Zalać gorącym bulionem, przyprawić pieprzem, papryką i solą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Jaja rozmącić i równomiernie wylewać na wierzch zupy. Zupę zapiekać w piekarniku w temperaturze 220ºC, aż utworzy się brązowa skorupka.

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin