Przepisy
Chłodnik polski
300 g gotowanej cielęciny
300 g botwinki
1 świeży ogórek 3-4 rzodkiewki
4 ząbki czosnku
2 jaja ugotowane na twardo
500 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka bulionu lub 1 kostka rosołowa
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanego koperku
sól pieprz
Botwinkę drobno posiekać. Ogórek obrać i zetrzeć, rzodkiewki pokrajać w plasterki. Jogurt wymieszać z przyprawami, koperkiem, natką i dobrze roztartym czosnkiem, dodać zmieloną cielęcinę i drobno pokrajane jaja oraz pozostałe składniki. Wszystko razem odstawić na chwilę do lodówki.
Schab w czerwonym winie
4 grube plastry schabu
150 g boczku
3 cebule
125 g pieczarek
1 łyżeczka sosu pieczeniowego w proszku
1 filiżanka wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oliwy
pieprz tymianek
Na gorącej oliwie obrumienić pokrajane w talarki cebule oraz pokrajany w kostkę boczek i mięso. Dodać zmiażdżony czosnek i krótko przesmażyć. Gdy mięso zarumieni się, zalać czerwonym winem, przyprawić solą, tymiankiem i obficie pieprzem. Następnie wymieszać ze sproszkowanym sosem i dusić około 30 minut. Na krótko przed zakończeniem dodać cieniutko pokrajane pieczarki i dusić wszystko przez 15 minut. Dodać kwaśną śmietanę i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Podawać posypane posiekaną natką.
Zupa czosnkowa, zapiekana z jajkiem
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
4 kromki bułki
2 jaja
1 l bulionu
½ łyżeczki sproszkowanej papryki
W gorącej oliwie podsmażyć całe ząbki czosnku na złocisto, potem usunąć je. Kromki bułki okrajać ze skórki, pokrajać w kostkę i smażyć w tej samej oliwie, aż się zarumienią. Zalać gorącym bulionem, przyprawić pieprzem, papryką i solą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Jaja rozmącić i równomiernie wylewać na wierzch zupy. Zupę zapiekać w piekarniku w temperaturze 220ºC, aż utworzy się brązowa skorupka.
1
zsniewiadow