BADANIE KINETYKI REAKCJI HYDROLIZY SACHAROZY KATALIZOWANEJ PRZEZ INWERTAZĘ Z DROŻDŻY.pdf
(
134 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Michaelis.doc
BADANIE KINETYKI REAKCJI HYDROLIZY SACHAROZY
KATALIZOWANEJ PRZEZ INWERTAZ
Ħ
Z DRO
ņ
D
ņ
Y
Cel
ę
wiczenia:
Celem
ę
wiczenia jest badanie kinetyki reakcji hydrolizy sacharozy
katalizowanej przez enzym – inwertaz
ħ
oraz wyznaczenie stałej Michaelisa dla
tej reakcji.
Podstawy teoretyczne:
Enzymy s
Ģ
białkami posiadaj
Ģ
cymi zdolno
Ļę
do niezwykle efektywnego
katalizowania reakcji organicznych. Przy
Ļ
pieszenie reakcji odbywa si
ħ
poprzez
obni
Ň
enie bariery aktywacji, które jest skutkiem tworzenia niskoenergetycznych
kompleksów enzymu z substratem (ES). Wi
Ģ
zanie substratu zachodzi w miejscu
zwanym
miejscem aktywnym enzymu
. Na skutek utworzenia si
ħ
kompleksu ES
tworzy si
ħ
konkurencyjna w stosunku do reakcji niekatalizowanej
Ļ
cie
Ň
ka
reakcyjna, w której energia stanu przej
Ļ
ciowego jest ni
Ň
sza ni
Ň
dla reakcji
zachodz
Ģ
cej przy braku enzymu. Jeden z najszybciej działaj
Ģ
cych enzymów,
anhydraza w
ħ
glanowa katalizuje reakcj
ħ
przeniesienia CO
2
z tkanek do krwi.
Enzym ten przy
Ļ
piesza reakcj
ħ
10
7
razy w stosunku do reakcji niekatalizowanej.
Miar
Ģ
aktywno
Ļ
ci enzymów jest
maksymalna liczba obrotów
, która okre
Ļ
la
liczb
ħ
aktów reakcyjnych, w które wchodzi cz
Ģ
steczka enzymu na jednostk
ħ
czasu w warunkach pełnego wysycenia enzymu substratem. W tabeli nr 1
zestawiono przykładowe warto
Ļ
ci liczby obrotów.
Tabela 1.
ENZYM
LICZBA OBROTÓW
K
M
/
µ
M
ANHYDRAZA W
Ħ
GLANOWA
600000
8000
PENICYLINAZA
2000
50
CHYMOTRYPSYNA
100
5000
POLIMERAZA DNA I
15
LIZOZYM
0,5
6
Dla wielu enzymów szybko
Ļę
katalizy zmienia si
ħ
ze st
ħŇ
eniem substratu. Przy
stałym st
ħŇ
eniu enzymu szybko
Ļę
zale
Ň
y prawie liniowo od st
ħŇ
enia substratu,
je
Ļ
li jest ono małe. Przy du
Ň
ych st
ħŇ
eniach substratu, szybko
Ļę
prawie nie
zale
Ň
y od st
ħŇ
enia (Rys 1). W roku 1913 L. Michaelis i M. Menten
zaproponowali model odpowiadaj
Ģ
cy przedstawionej charakterystyce
kinetycznej. Zakłada on,
Ň
e reakcja jest dwuetapowa: w pierwszym etapie
tworzy si
ħ
kompleks ES wyst
ħ
puj
Ģ
cy w równowadze z substratami E i S, w
1
drugim etapie kompleks ES jest rozkładany do produktu z odtworzeniem
cz
Ģ
steczki wolnego enzymu E:
k
a
k
b
E + S
ES
E + P
k
a'
Rys. 1. Zale
Ň
no
Ļę
szybko
Ļ
ci reakcji enzymatycznej od st
ħŇ
enia substratu
V
V
max
V
max
/2
K
M
C
substr
Odwołuj
Ģ
c si
ħ
do przybli
Ň
enia stanu stacjonarnego mo
Ň
na napisa
ę
wyra
Ň
enie
opisuj
Ģ
ce wypadkow
Ģ
szybko
Ļę
tworzenia ES:
sybko
Ļę
tworzenia ES = k
a
[E][S] – k
a’
[ES] – k
b
[ES] = 0
st
Ģ
d:
[ES] =
k
[E][S]
k
+
k
a'
b
Całkowite st
ħŇ
enie enzymu [E
0
] jest sum
Ģ
st
ħŇ
e
ı
enzymu wolnego [E] i
zwi
Ģ
zanego [ES]. Poniewa
Ň
ilo
Ļę
wprowadzonego enzymu jest niewielka,
st
ħŇ
enie wolnego substratu [S] jest praktycznie równe jego st
ħŇ
eniu
całkowitemu a wi
ħ
c mo
Ň
na pomin
Ģę
ró
Ň
nic
ħ
mi
ħ
dzy [S] a [S] + [ES] st
Ģ
d:
[ES] =
k
[E] [S]
a
0
+ k
a
[S]
Przy zało
Ň
eniu,
Ň
e etap okre
Ļ
lony stał
Ģ
szybko
Ļ
ci k
b
jest najwolniejszy, szybko
Ļę
reakcji wyra
Ň
ona jest równaniem:
k
+
k
a'
b
V = k
b
[ES] = k[E
0
]
2
a
gdzie:
k =
k [ S]
b
[ S] + K
M
Stała K
M
zwana stał
Ģ
Michaelisa (patrz tab. 1) jest okre
Ļ
lona jako:
k
a'
+
k
b
K
=
k
a
(Wykaza
ę
,
Ň
e je
Ļ
li k
b
<< k
a’
, jest ona równa stałej dysocjacji kompleksu [ES]).
Je
Ļ
li [S] >> K
M
to wtedy reakcja przebiega z szybko
Ļ
ci
Ģ
maksymaln
Ģ
, gdzie:
V
MAX
= k
b
[E
0
]
a stała k
b
zwana jest maksymaln
Ģ
liczb
Ģ
obrotów.
Łatwo udowodni
ę
,
Ň
e szybko
Ļę
reakcji V przy dowolnym st
ħŇ
eniu substratu jest
powi
Ģ
zana z V
MAX
relacj
Ģ
:
[ S]
V =
[ S]
+ K
V
MAX
Równanie powy
Ň
sze stanowi podstaw
ħ
analizy kinetyki reakcji enzymatycznych
metod
Ģ
wykresu Lineweavera-Burka. Po odwróceniu równania otrzymuje si
ħ
zale
Ň
no
Ļę
:
M
1/V = 1/V
max
+ (K
M
/V
MAX
)[S]
-1
Po przedstawieniu powy
Ň
szej zale
Ň
no
Ļ
ci w układzie liniowym, mo
Ň
na
wyznaczy
ę
warto
Ļ
ci K
M
oraz k
b
.
Opis metody:
Roztwory zwi
Ģ
zków optycznie czynnych (jak np. sacharozy, glukozy,
fruktozy) posiadaj
Ģ
wła
Ļ
ciwo
Ļę
skr
ħ
cania płaszczyzny polaryzacji
Ļ
wiatła. K
Ģ
t
skr
ħ
cenia jest wprost proporcjonalny min. do st
ħŇ
enia substancji optycznie
czynnej. Zmiany st
ħŇ
e
ı
reagentów mo
Ň
na
Ļ
ledzi
ę
obserwuj
Ģ
c zmiany
skr
ħ
calno
Ļ
ci optycznej roztworów w czasie. Wykorzystuje si
ħ
przy tym to,
Ň
e
sacharoza jest optycznie prawoskr
ħ
tna, powstaj
Ģ
ca glukoza równie
Ň
, natomiast
fruktoza w silniejszym stopniu skr
ħ
ca płaszczyzn
ħ
polaryzacji
Ļ
wiatła w lewo.
Dlatego podczas reakcji obserwuje si
ħ
zmian
ħ
warto
Ļ
ci k
Ģ
ta skr
ħ
cenia w lewo.
3
W trakcie zaj
ħę
przeprowadza si
ħ
dwie serie pomiarowe przy ró
Ň
nych
st
ħŇ
eniach sacharozy. Szybko
Ļę
pocz
Ģ
tkow
Ģ
reakcji wyznacza si
ħ
z zale
Ň
no
Ļ
ci
k
Ģ
ta skr
ħ
cenia płaszczyzny polaryzacji w funkcji czasu. Stał
Ģ
Michaelisa
wyznacza si
ħ
graficznie z równania Lineweavera-Burka.
Aparatura i odczynniki:
2 cylindry 50 ml
3 pipety
stoper
roztwór sacharozy w buforze octanowym (pH=4,8)
roztwór inwertazy w wodzie
polarymetr półcieniowy
Wykonanie pomiarów:
1.
Ustawi
ę
termostat na 25
0
C
2.
Odwa
Ň
y
ę
na wadze analitycznej 13,6600 – 13,7000 g sacharozy i
rozpu
Ļ
ci
ę
j
Ģ
w buforze octanowym tak aby otrzyma
ę
100 ml roztworu
(kolba miarowa 100 ml).
3.
Do cylindra z korkiem pobra
ę
pipet
Ģ
20 ml roztworu sacharozy w buforze
octanowym.
4.
Do drugiego cylindra pobra
ę
pipet
Ģ
20 ml roztworu enzymu.
5.
Wł
Ģ
czy
ę
transformator do sieci i zapali
ę
lamp
ħ
sodow
Ģ
.
6.
Umie
Ļ
ci
ę
oba cylindry w termostacie na 10 –15 minut.
7.
Nastawi
ę
okular polarymetru na najwy
Ň
sz
Ģ
ostro
Ļę
i wprawi
ę
si
ħ
w
nastawianiu analizatora na jednakowe zaciemnienie obu pól (patrz
instrukcja przyrz
Ģ
du).
8.
Wyj
Ģę
oba cylindry z termostatu.
9.
Wla
ę
roztwór enzymu do roztworu sacharozy wł
Ģ
czaj
Ģ
c jednocze
Ļ
nie
stoper (stoper powinien zosta
ę
wł
Ģ
czony w momencie wlania pierwszej
kropli enzymu).
10.Zamkn
Ģę
cylinder korkiem i wymiesza
ę
zawarto
Ļę
(
nie wytrz
Ģ
sa
ę
!
).
11.Otrzymany roztwór wla
ę
do rurki polarymetrycznej z płaszczem grzejnym
tak, aby utworzyła si
ħ
wypukła powierzchnia cieczy, a nast
ħ
pnie
szkiełkiem
Ļ
ci
Ģę
menisk tak, aby nie było p
ħ
cherzyków powietrza.
12.Umie
Ļ
ci
ę
rurk
ħ
w polarymetrze i po 1 minucie od zmieszania roztworów
ustawi
ę
analizator na jednakowe zaciemnienie obu pól a nast
ħ
pnie
odczyta
ę
warto
Ļę
k
Ģ
ta skr
ħ
cenia płaszczyzny polaryzacji
Ļ
wiatła z
dokładno
Ļ
ci
Ģ
do 0,05
0
. Wykona
ę
7 pomiarów k
Ģ
ta skr
ħ
cenia co 2 min.
Nastawianie analizatora rozpocz
Ģę
pół minuty wcze
Ļ
niej. Musi by
ę
ono
wykonane w okre
Ļ
lonym czasie (sam odczyt mo
Ň
na zrobi
ę
nieco pó
Ņ
niej).
4
13. W mi
ħ
dzyczasie umy
ę
dokładnie cylindry wod
Ģ
i w jednym z nich
umie
Ļ
ci
ę
ponownie 20 ml roztworu enzymu a w drugim 15 ml roztworu
sacharozy w buforze octanowym oraz 5 ml buforu.
14. Umie
Ļ
ci
ę
oba cylindry w termostacie na 10 –15 minut.
15.Wykona
ę
ponownie czynno
Ļ
ci jak w pkt. 8-12.
16.Nast
ħ
pnie wykona
ę
analogicznie kolejne 2 serie pomiarów stosuj
Ģ
c
odpowiednio 10 ml roztworu sacharozy w buforze octanowym oraz 10 ml
buforu i 5 ml roztworu sacharozy w buforze i 15 ml buforu
17. Zmierzy
ę
skr
ħ
calno
Ļę
wyj
Ļ
ciowego roztworu sacharozy.
18.Po zako
ı
czeniu pomiarów wył
Ģ
czy
ę
termostat i lamp
ħ
sodow
Ģ
oraz
umy
ę
dokładnie wod
Ģ
naczynia i rurk
ħ
.
Opracowanie wyników:
1.
Sporz
Ģ
dzi
ę
wykresy zale
Ň
no
Ļ
ci k
Ģ
ta skr
ħ
cenia płaszczyzny polaryzacji
Ļ
wiatła w funkcji czasu i wyznaczy
ę
z nich szybko
Ļę
pocz
Ģ
tkow
Ģ
reakcji (skorzysta
ę
z zał
Ģ
czonej krzywej wzorcowej zale
Ň
no
Ļ
ci k
Ģ
ta
skr
ħ
cenia płaszczyzny polaryzacji
Ļ
wiatła mieszaniny reakcyjnej w
funkcji st
ħŇ
enia sacharozy).
2.
Sporz
Ģ
dzi
ę
wykres 1/V = f(1/S) i w oparciu o niego wyznaczy
ę
warto
Ļę
stałej Michaelisa K
M
.
3.
Sformułowa
ę
wnioski.
LITERATURA:
1.
P. W. Atkins – Chemia Fizyczna- PWN
2.
L. Stryer – Biochemia - PWN
5
Plik z chomika:
kranium
Inne pliki z tego folderu:
Enzymy_chemiczne_regulatory_reakcji_czesc_II.ppt
(1663 KB)
ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH.pdf
(437 KB)
Udział katalazy w mózgowym i pozamózgowym utlenianiu etanolu.pdf
(307 KB)
Inwertazy roslinne.pdf
(910 KB)
Biotech.enzym. - Kinetyka reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwerazę - Sprawozdanie grupa 1.doc
(247 KB)
Inne foldery tego chomika:
aminokwasy
Białka aminokwasy DNA
Biotechnologia farmaceutyczna
Cukry
Cykle biochemiczne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin