BADANIE KINETYKI REAKCJI HYDROLIZY SACHAROZY KATALIZOWANEJ PRZEZ INWERTAZĘ Z DROŻDŻY.pdf

(134 KB) Pobierz
Microsoft Word - Michaelis.doc
BADANIE KINETYKI REAKCJI HYDROLIZY SACHAROZY
KATALIZOWANEJ PRZEZ INWERTAZ Ħ Z DRO ņ D ņ Y
Cel ę wiczenia:
Celem ę wiczenia jest badanie kinetyki reakcji hydrolizy sacharozy
katalizowanej przez enzym – inwertaz ħ oraz wyznaczenie stałej Michaelisa dla
tej reakcji.
Podstawy teoretyczne:
Enzymy s Ģ białkami posiadaj Ģ cymi zdolno Ļę do niezwykle efektywnego
katalizowania reakcji organicznych. Przy Ļ pieszenie reakcji odbywa si ħ poprzez
obni Ň enie bariery aktywacji, które jest skutkiem tworzenia niskoenergetycznych
kompleksów enzymu z substratem (ES). Wi Ģ zanie substratu zachodzi w miejscu
zwanym miejscem aktywnym enzymu . Na skutek utworzenia si ħ kompleksu ES
tworzy si ħ konkurencyjna w stosunku do reakcji niekatalizowanej Ļ cie Ň ka
reakcyjna, w której energia stanu przej Ļ ciowego jest ni Ň sza ni Ň dla reakcji
zachodz Ģ cej przy braku enzymu. Jeden z najszybciej działaj Ģ cych enzymów,
anhydraza w ħ glanowa katalizuje reakcj ħ przeniesienia CO 2 z tkanek do krwi.
Enzym ten przy Ļ piesza reakcj ħ 10 7 razy w stosunku do reakcji niekatalizowanej.
Miar Ģ aktywno Ļ ci enzymów jest maksymalna liczba obrotów , która okre Ļ la
liczb ħ aktów reakcyjnych, w które wchodzi cz Ģ steczka enzymu na jednostk ħ
czasu w warunkach pełnego wysycenia enzymu substratem. W tabeli nr 1
zestawiono przykładowe warto Ļ ci liczby obrotów.
Tabela 1.
ENZYM
LICZBA OBROTÓW
K M /
µ M
ANHYDRAZA W Ħ GLANOWA
600000
8000
PENICYLINAZA
2000
50
CHYMOTRYPSYNA
100
5000
POLIMERAZA DNA I
15
LIZOZYM
0,5
6
Dla wielu enzymów szybko Ļę katalizy zmienia si ħ ze st ħŇ eniem substratu. Przy
stałym st ħŇ eniu enzymu szybko Ļę zale Ň y prawie liniowo od st ħŇ enia substratu,
je Ļ li jest ono małe. Przy du Ň ych st ħŇ eniach substratu, szybko Ļę prawie nie
zale Ň y od st ħŇ enia (Rys 1). W roku 1913 L. Michaelis i M. Menten
zaproponowali model odpowiadaj Ģ cy przedstawionej charakterystyce
kinetycznej. Zakłada on, Ň e reakcja jest dwuetapowa: w pierwszym etapie
tworzy si ħ kompleks ES wyst ħ puj Ģ cy w równowadze z substratami E i S, w
1
393077778.002.png
drugim etapie kompleks ES jest rozkładany do produktu z odtworzeniem
cz Ģ steczki wolnego enzymu E:
k
a
k b
E + S
ES
E + P
k
a'
Rys. 1. Zale Ň no Ļę szybko Ļ ci reakcji enzymatycznej od st ħŇ enia substratu
V
V max
V max /2
K M
C substr
Odwołuj Ģ c si ħ do przybli Ň enia stanu stacjonarnego mo Ň na napisa ę wyra Ň enie
opisuj Ģ ce wypadkow Ģ szybko Ļę tworzenia ES:
sybko Ļę tworzenia ES = k a [E][S] – k a’ [ES] – k b [ES] = 0
st Ģ d:
[ES] =
k
[E][S]
k
+
k
a'
b
Całkowite st ħŇ enie enzymu [E 0 ] jest sum Ģ st ħŇ e ı enzymu wolnego [E] i
zwi Ģ zanego [ES]. Poniewa Ň ilo Ļę wprowadzonego enzymu jest niewielka,
st ħŇ enie wolnego substratu [S] jest praktycznie równe jego st ħŇ eniu
całkowitemu a wi ħ c mo Ň na pomin Ģę Ň nic ħ mi ħ dzy [S] a [S] + [ES] st Ģ d:
[ES] =
k
[E] [S]
a
0
+ k a [S]
Przy zało Ň eniu, Ň e etap okre Ļ lony stał Ģ szybko Ļ ci k b jest najwolniejszy, szybko Ļę
reakcji wyra Ň ona jest równaniem:
k
+
k
a'
b
V = k b [ES] = k[E 0 ]
2
a
393077778.003.png 393077778.004.png 393077778.005.png
gdzie:
k =
k [ S]
b
[ S] + K M
Stała K M zwana stał Ģ Michaelisa (patrz tab. 1) jest okre Ļ lona jako:
k
a'
+
k
b
K =
k a
(Wykaza ę , Ň e je Ļ li k b << k a’ , jest ona równa stałej dysocjacji kompleksu [ES]).
Je Ļ li [S] >> K M to wtedy reakcja przebiega z szybko Ļ ci Ģ maksymaln Ģ , gdzie:
V MAX = k b [E 0 ]
a stała k b zwana jest maksymaln Ģ liczb Ģ obrotów.
Łatwo udowodni ę , Ň e szybko Ļę reakcji V przy dowolnym st ħŇ eniu substratu jest
powi Ģ zana z V MAX relacj Ģ :
[ S]
V =
[ S] + K
V MAX
Równanie powy Ň sze stanowi podstaw ħ analizy kinetyki reakcji enzymatycznych
metod Ģ wykresu Lineweavera-Burka. Po odwróceniu równania otrzymuje si ħ
zale Ň no Ļę :
M
1/V = 1/V max + (K M /V MAX )[S] -1
Po przedstawieniu powy Ň szej zale Ň no Ļ ci w układzie liniowym, mo Ň na
wyznaczy ę warto Ļ ci K M oraz k b .
Opis metody:
Roztwory zwi Ģ zków optycznie czynnych (jak np. sacharozy, glukozy,
fruktozy) posiadaj Ģ wła Ļ ciwo Ļę skr ħ cania płaszczyzny polaryzacji Ļ wiatła. K Ģ t
skr ħ cenia jest wprost proporcjonalny min. do st ħŇ enia substancji optycznie
czynnej. Zmiany st ħŇ e ı reagentów mo Ň na Ļ ledzi ę obserwuj Ģ c zmiany
skr ħ calno Ļ ci optycznej roztworów w czasie. Wykorzystuje si ħ przy tym to, Ň e
sacharoza jest optycznie prawoskr ħ tna, powstaj Ģ ca glukoza równie Ň , natomiast
fruktoza w silniejszym stopniu skr ħ ca płaszczyzn ħ polaryzacji Ļ wiatła w lewo.
Dlatego podczas reakcji obserwuje si ħ zmian ħ warto Ļ ci k Ģ ta skr ħ cenia w lewo.
3
393077778.001.png
W trakcie zaj ħę przeprowadza si ħ dwie serie pomiarowe przy ró Ň nych
st ħŇ eniach sacharozy. Szybko Ļę pocz Ģ tkow Ģ reakcji wyznacza si ħ z zale Ň no Ļ ci
k Ģ ta skr ħ cenia płaszczyzny polaryzacji w funkcji czasu. Stał Ģ Michaelisa
wyznacza si ħ graficznie z równania Lineweavera-Burka.
Aparatura i odczynniki:
2 cylindry 50 ml
3 pipety
stoper
roztwór sacharozy w buforze octanowym (pH=4,8)
roztwór inwertazy w wodzie
polarymetr półcieniowy
Wykonanie pomiarów:
1. Ustawi ę termostat na 25 0 C
2. Odwa Ň y ę na wadze analitycznej 13,6600 – 13,7000 g sacharozy i
rozpu Ļ ci ę j Ģ w buforze octanowym tak aby otrzyma ę 100 ml roztworu
(kolba miarowa 100 ml).
3. Do cylindra z korkiem pobra ę pipet Ģ 20 ml roztworu sacharozy w buforze
octanowym.
4. Do drugiego cylindra pobra ę pipet Ģ 20 ml roztworu enzymu.
5. Ģ czy ę transformator do sieci i zapali ę lamp ħ sodow Ģ .
6. Umie Ļ ci ę oba cylindry w termostacie na 10 –15 minut.
7. Nastawi ę okular polarymetru na najwy Ň sz Ģ ostro Ļę i wprawi ę si ħ w
nastawianiu analizatora na jednakowe zaciemnienie obu pól (patrz
instrukcja przyrz Ģ du).
8. Wyj Ģę oba cylindry z termostatu.
9. Wla ę roztwór enzymu do roztworu sacharozy wł Ģ czaj Ģ c jednocze Ļ nie
stoper (stoper powinien zosta ę Ģ czony w momencie wlania pierwszej
kropli enzymu).
10.Zamkn Ģę cylinder korkiem i wymiesza ę zawarto Ļę ( nie wytrz Ģ sa ę ! ).
11.Otrzymany roztwór wla ę do rurki polarymetrycznej z płaszczem grzejnym
tak, aby utworzyła si ħ wypukła powierzchnia cieczy, a nast ħ pnie
szkiełkiem Ļ ci Ģę menisk tak, aby nie było p ħ cherzyków powietrza.
12.Umie Ļ ci ę rurk ħ w polarymetrze i po 1 minucie od zmieszania roztworów
ustawi ę analizator na jednakowe zaciemnienie obu pól a nast ħ pnie
odczyta ę warto Ļę k Ģ ta skr ħ cenia płaszczyzny polaryzacji Ļ wiatła z
dokładno Ļ ci Ģ do 0,05 0 . Wykona ę 7 pomiarów k Ģ ta skr ħ cenia co 2 min.
Nastawianie analizatora rozpocz Ģę pół minuty wcze Ļ niej. Musi by ę ono
wykonane w okre Ļ lonym czasie (sam odczyt mo Ň na zrobi ę nieco pó Ņ niej).
4
13. W mi ħ dzyczasie umy ę dokładnie cylindry wod Ģ i w jednym z nich
umie Ļ ci ę ponownie 20 ml roztworu enzymu a w drugim 15 ml roztworu
sacharozy w buforze octanowym oraz 5 ml buforu.
14. Umie Ļ ci ę oba cylindry w termostacie na 10 –15 minut.
15.Wykona ę ponownie czynno Ļ ci jak w pkt. 8-12.
16.Nast ħ pnie wykona ę analogicznie kolejne 2 serie pomiarów stosuj Ģ c
odpowiednio 10 ml roztworu sacharozy w buforze octanowym oraz 10 ml
buforu i 5 ml roztworu sacharozy w buforze i 15 ml buforu
17. Zmierzy ę skr ħ calno Ļę wyj Ļ ciowego roztworu sacharozy.
18.Po zako ı czeniu pomiarów wył Ģ czy ę termostat i lamp ħ sodow Ģ oraz umy ę
dokładnie wod Ģ naczynia i rurk ħ .
Opracowanie wyników:
1. Sporz Ģ dzi ę wykresy zale Ň no Ļ ci k Ģ ta skr ħ cenia płaszczyzny polaryzacji
Ļ wiatła w funkcji czasu i wyznaczy ę z nich szybko Ļę pocz Ģ tkow Ģ
reakcji (skorzysta ę z zał Ģ czonej krzywej wzorcowej zale Ň no Ļ ci k Ģ ta
skr ħ cenia płaszczyzny polaryzacji Ļ wiatła mieszaniny reakcyjnej w
funkcji st ħŇ enia sacharozy).
2. Sporz Ģ dzi ę wykres 1/V = f(1/S) i w oparciu o niego wyznaczy ę
warto Ļę stałej Michaelisa K M .
3. Sformułowa ę wnioski.
LITERATURA:
1. P. W. Atkins – Chemia Fizyczna- PWN
2. L. Stryer – Biochemia - PWN
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin