prof. Dorota Majewska
21.03.2011.
Rtęć np. w coca coli i innych soft drinkach, w batonach, niektórych czekoladach, czy w ketchupie
O unikaniu wszelkich szczepionek z rtęcią pisałam już wcześniej. Należy także unikać i w żadnym wypadku nie podawać dzieciom produktów spożywczych, które zawierają rtęć. Wiemy, że jest ona zawarta w wielu rybach (stosunkowo najmniej zawierają jej łosoś oceaniczny czy szprotki, natomiast makrela, tuńczyk, rekin i inne duże ryby zawierają jej
bardzo dużo.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rtęć znajduje się też w produktach, które o to nie podejrzewamy: np. w coca coli i innych soft drinkach, w batonach, niektórych czekoladach, czy w ketchupie . Rtęć w tych produktach pochodzi głównie z syropu kukurydzianego (corn syrup) , dodawanego w zastępstwie cukru (bo tańszy) i znalazła się tam w wyniku procesu technologicznego. W załączonych linkach podane są przykładowe produkty zawierające rtęć. Należy zatem czytać dokładnie wszystkie nalepki na produktach i sprawdzać, czy nie zawierają syropu kukurydzianego. Nie wykluczone, że syrop ten jest dodawany także do niektórych produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci w Polsce. Produktów z tym syropem absolutnie nie powinno się podawać dzieciom. Często widuje się uczniów zajadających batony na tym syropie i popijających coca colą też na tym syropie. To mieszanka toksyczna. Trzeba uczyć dzieci ich unikania, w szkołach powinno się zakazać ich sprzedaży.
http://www.fda.gov/food/foodsafety/product-specificinformation/seafood/foodbornepathogenscontaminants/methylmercury/ucm115644.htm
http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/fishmercury.htm
http://blogs.smithsonianmag.com/food/2009/01/sugar-coated-mercury-contamination
http://www.healthobservatory.org/library.cfm?refID=105040
Poza zwiększeniem ryzyka chorób neurologicznych, rtęć działa też rakotwórczo i ostatnie badania wskazują na dramatyczny wzrost nowotworów w społeczeństwach, w których zaczęto stosować amerykańską dietę i amerykańskie technologie produkcji żywności. Warto pamiętać, że wiele polskich niegdyś firm przetwórstwa spożywczego zostało przejętych przez amerykańskie koncerny, które wprowadziły do Polski swoje technologie.
http://www.naturalnews.com/031766_junk_food_cancer.html
Pozdrawiam
DM
pedros.texas