Rtęć w coca coli i innych soft drinkach.doc

(27 KB) Pobierz
prof

prof. Dorota Majewska  

21.03.2011.

 

Rtęć  np. w coca coli i innych soft  drinkach, w batonach,  niektórych  czekoladach,  czy w ketchupie

 

O unikaniu wszelkich szczepionek z rtęcią  pisałam już wcześniej.  Należy także unikać i w żadnym wypadku nie podawać dzieciom produktów spożywczych, które zawierają rtęć.  Wiemy, że jest ona zawarta w wielu rybach (stosunkowo najmniej zawierają jej łosoś  oceaniczny czy  szprotki,  natomiast makrela,  tuńczyk, rekin i inne duże ryby   zawierają jej

bardzo dużo.

 

Niewiele  osób zdaje sobie sprawę, że rtęć  znajduje się też w produktach, które o to nie podejrzewamy: np. w coca coli i innych soft  drinkach, w batonach,  niektórych  czekoladach,  czy w ketchupie .  Rtęć w tych produktach pochodzi głównie z syropu kukurydzianego (corn syrup) ,  dodawanego  w zastępstwie cukru (bo tańszy) i znalazła się tam w wyniku procesu technologicznego.   W załączonych linkach podane są przykładowe produkty zawierające rtęć.  Należy  zatem czytać dokładnie wszystkie nalepki na produktach i sprawdzać, czy nie zawierają syropu kukurydzianego.   Nie wykluczone, że syrop ten jest dodawany  także do niektórych produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci w Polsce.  Produktów z tym syropem absolutnie nie powinno się podawać dzieciom.   Często widuje się uczniów  zajadających batony na tym syropie i  popijających coca colą też na tym syropie.   To mieszanka  toksyczna. Trzeba  uczyć  dzieci ich unikania, w szkołach powinno się zakazać ich sprzedaży.

 

http://www.fda.gov/food/foodsafety/product-specificinformation/seafood/foodbornepathogenscontaminants/methylmercury/ucm115644.htm

 

http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/fishmercury.htm

 

http://blogs.smithsonianmag.com/food/2009/01/sugar-coated-mercury-contamination

 

http://www.healthobservatory.org/library.cfm?refID=105040

 

Poza zwiększeniem ryzyka chorób neurologicznych, rtęć działa też rakotwórczo i ostatnie badania wskazują na dramatyczny wzrost nowotworów w społeczeństwach,  w których zaczęto stosować amerykańską dietę i amerykańskie technologie produkcji żywności.   Warto pamiętać, że wiele polskich niegdyś  firm przetwórstwa  spożywczego zostało przejętych przez amerykańskie koncerny, które wprowadziły do Polski swoje technologie.

 

http://www.naturalnews.com/031766_junk_food_cancer.html

 

Pozdrawiam

DM

Zgłoś jeśli naruszono regulamin